49 000 зрелостници в 722 училища се явяват на матура по БЕЛ

На входовете ще бъде измервана температурата на учениците

01.06.2020 | 07:35 Редактор: Ивет Арабова
49 000 зрелостници в 722 училища се явяват на матура по БЕЛ

Близо 49 000 зрелостници се явяват на матурата по български език и литература днес, изпитът ще започне в 9 часа. Матурата ще се проведе в 722 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки и осигурено видеонаблюдение.

Преди минути изтеглиха и изпитния вариант. Дванайсетокласниците ще разботят по 18-а тема, която беше изтеглена измежду 11 милиона комбинации.

Не се очаква проблем с броя на квесторите. Резултатите от изпита ще станат ясни до 15 юни. 

За полагане на изпита зрелостниците трябва да носят със себе си документ за самоличност, служебна бележка, както и черен химикал. Заради коронавируса в училищата, където ще се провежда матурата, ще се избягват струпвания. В сградите зрелостниците ще влизат с маски или шлемове и, по желание - с ръкавици. 

На входовете на учебните заведения температурата на младежите ще бъде измервана. Ученици с внезапно проявени симптоми на Ковид-19 ще бъдат извеждани от изпитните стаи и изолирани в други, където по преценка на медицинския специалист и в зависимост от тежестта на клиничните симптоми, матурата за конкретния ученик може да приключи - гласи препоръка на здравните власти. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК