Вирусолог за Ковид-19: Близо сме до края, но отстъпваме на Гърция

"Никога не съм препоръчвал имуностимулатори", каза акад. Ангел Гълъбов

22.05.2020 | 22:28 Редактор: Искра Ангелова

За пореден ден имаме повече оздравели от заразени с коронавирус. 41 са новите доказани случаи на Ковид-19 у нас. Общият брой на доказаните случаи в страната е 2372.

Отшумява ли пандемията?

"Това не може да се каже. Имаше такива твърдения, че някъде в началото на август нещата ще влязат в норма при нас, това засега никой не може да каже. Данните сочат, че оздравелите са повече от новозарезените. Това показва, че сме близо до това начало на приключване. Но ние отстъпваме на Гърция, която вече няма случаи или са под 10, защото приложиха за един месец китайския модел за забрана за излизане на улиците. Това веднага имаше ефект", каза вирусологът акад. Ангел Гълъбов в предаването "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че в Гърция днес нямат нови случаи на заразени от Ковид-19.

"Неслучайно хората продължават да се страхуват от този вирус. Но понятието втора вълна не е ясно какво представлява, защото никъде го няма това нещо. Все пак продължава да съществува опасност, особено за възрастните хора, но най-високите върхове бяха минати. Българският народ очевидно има добра генетика, това беше доказано за страните от Югоизточна Европа, но въпреки това считам, че мерките трябва да се спазват - носенето на маски и ръкавици", допълни акад. Гълъбов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че въпросът с имуностимулаторите е много спорен.

"Никога не съм ги препоръчвал, тъй като имунитетът при това заболяване е най-слабо изяснен. При него има една имунологична цитокинова буря, която не се среща при други инфекции. Кога отшумява вирусът, кога се появяват антитела - всичко е много индивидуално. Предложението да се лекуват с плазма от преболедували се оказва неефективно. Данните са крайно противоречиви. Китайците отбелязаха, че плазмата съдържа и вирус", каза още вирусологът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК