Още петима починали от Ковид-19 у нас, новите случаи са 41 (ВИДЕО)

Общият брой на доказаните случаи в страната е 2372

22.05.2020 | 08:21 Редактор: Ивет Арабова

"Новите случаи на заразени за последното денонощие са 41, от тях в болница са 11. 1450 изследвания са направени. Постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя на потвърдените случаи. Броят на излекуваните е 42-ма", обяви на брифинг в Министерския съвет директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Има петима починали за денонощието - мъж на 78 г. в "Пирогов" с диабет, мъж и жена в Пазарджик, в Стара Загора - 51-годишна жена с онкологично заболяване, и 88-годишен в Ямбол с инсулт.

Общият брой на доказаните случаи в страната е 2372, като 1478 са активните случаи. 8 от случаите от вчерашния ден са в София, медицинска сестра от Кнежа също е заразена.

"В Пазарджик има 17 нови случая. Става дума за клъстъра в завода за производство на авточасти. Взети са мерки, част от работниците са в отпуска, ще се направи крайна дезинфекция", обяви Кантарджиев.

Той призова за стриктно спазване на мерките от медицинския персонал, тъй като рискът при тях е голям.

"Най-големият риск при медиците е при събличане на предпазните средства. 769 е общият брой на излекуваните в страната", обяви проф. Кантарджиев.

Той подчерта, че тежестта на инфекцията зависи от броя на вирусите, с който си се заразил.

"Ползваш ли предпазни средства, малко вируси попадат в организма. Другият важен критерий е броят на рецепторите в организма. Децата имат много по-малко в дихателната система, затова те почти нямат клинична проява на заболяването. Много от възрастните нямат тези рецептори в органите на дихателната система", поясни проф. Кантарджиев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години