36 са новите случаи на коронавирус, трима са починали

Децата са около 6% от заболелите

17.05.2020 | 08:21 Редактор: Наталия Тотева

2211 са общо заразените с коронавирус у нас, съобщи зам.-началникът на Националния Оперативен щаб проф. д-р Тодор Кантарджиев.

36 са новозаразените, починали са трима. Един мъж в "Пирогов" с исхемична болест на сърцето, инфаркт и хипертония, 66-годишна жена също от "Пирогов" с перитонит, сърдечна недостатъчност. В Ямбол е починал мъж на 31 години с диабет.  Приет е в много тежко състояние.

Вчера са изследвани 1094 проби с PCR. В болниците в столицата са 169 пациенти, като 30 са в интензивни отделения. 

Заразените за деня са 36 души, 18 жени и 18 мъже. Децата са около 6% от заболелите. Тревожно е, че при медицинския персонал има 240 заразени, което е 11% от заболеваемостта. Излекувани са 26% - 598 души, като само вчера са били изписани 25.

"В последните месеци се натрупа опит, че и леко да се изкара заболяването, много дълго човек остава вирусоносител. Именно затова в страната ни, за разлика от доста други страни, ние изследваме след свършване на срока  на лечение болните и ги освобождаваме от карантина само, ако не са вирусоотделители. Благодарение на малкия брой случаи, у нас това може да се прави", каза проф. д-р Кантарджиев.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook TУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Вероятно ще се увеличи бройката... Сигнализирай за неуместен коментар