Защо не е редно толкова много болници да обслужват пациенти с Ковид-19

Коментар на бившия директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков

14.05.2020 | 21:42 Редактор: Александра Иванова

Директори на лечебни заведения в София изразиха позиция, че не е редно толкова много болници да обслужват пациенти с Ковид-19, като могат да бъдат поставени в няколко специализирани болнични заведения. Те представиха позицията си на среща с представители на Оперативния щаб. 

Бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков заяви пред "Денят ON AIR", че обемът на болните от коронавирус пациенти не е толкова голям и е време болниците да заработят по планов характер с останалите пациенти. 

"Това, от което се страхувахме, беше че ще ни залее огромна вълна от пациенти. Нещо, което практически не се случи. Има пациенти и болни, но не в тези обеми, които очаквахме. Нека не забравяме, че хората не боледуват само от коронавирус, а боледуват и от всички други заболявания", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Спасков подчерта, че "Пирогов" има по-различни функции и не е специализиран за лечение на болни от Ковид-19. 

"В миналото имаше "травматични епидемии". Големи катастрофи, при които цялата болница трябва да се претрансформира, така че за много кратко време да приеме голям брой  случаи. Това трябва да остане основната задача на болницата. За това е създаден "Пирогов" и това е неговата сила", припомни бившият директор на Спешния център.

Според Спасков основната част от пациентите с Ковид-19 ще бъде насочена към инфекциозните отделения във ВМА и Инфекциозна болница в София. В същото време и други болници ще поддържат свободни легла за евентуален тласък на болестта.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
Напротив, в Пирогов са най-добрите специалисти Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Пирогов отдавна не е никаква сила. Дори не могат да видят правилно на рентген, дали една ръка е счупена. Сигнализирай за неуместен коментар