Ген. Мутафчийски: Остава рискът от отваряне на детските градини и училищата

Фитнес залите и залите за спорт също няма да бъдат отваряни засега

14.05.2020 | 08:31 Редактор: Тодор Петров

"Щабът удължава своята работа, дадени са конкретни задачи от премиера Бойко Борисов. Отчита се, че рискът от отваряне на детските градини и училищата остава. Поне още седмица не бива да се коментира отварянето им", обяви началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той посочи още, че продължава клъстърното установяване на заразата у нас, от Щаба изследват контактните лица и колкото повече се отдалечаваме от ядрото на клъстъра, толкова по-малко болни отчитаме. Ако продължим в този дух, това дава по-големи шансове за по-нормален начин на живот в бъдеще, отбеляза началникът на Щаба.

Ген. Мутафчийски отбеляза, че фитнес залите и залите за спорт също все още няма да бъдат отваряни.

По думите му мнозинството от заразените с Ковид-19 имат придружаващи заболявания. Но той подчерта, че медицината се бори за живота на всеки един пациент, независимо с какви придружаващи заболявания е. 

"За съжаление, тези хора се срещнаха с коронавирус и той индуцира тяхната смърт, която можеше да не настъпи в близките 10 години. Никой не може да бъде сигурен колко време биха живели тези болни. Моята теза е, че можеше да изкарат с години", коментира ген. Мутафчийски.

Запитан за задължителната 14-дневна след влизане от чужбина, той отговори: 

Премиерът инициира разговори с държавите от региона за въвеждане на реципрочни мерки, което е препоръката на Европейската комисия. PCR тестът не заменя карантината по същество. Има редица случаи за влезли от чужбина хората, които са в в 14-дневна карантина и към десетия ден установяваме, че те са болни. Най-силното оръжие срещу тази епидемия са карантинните мерки.

Ген. Мутафчийски подчерта, че ЕК не е против 14-дневната карантина, а препоръчва реципрочни мерки - разговори в регионален мащаб между държавите с еднакви противоепидемиологични мерки и еднакви епидемиологични състояния.

"Активно се работи по изработване на правила в самолетния туризъм. Климатичните инсталации да бъдат пригодени като болничните климатични инсталации. Да бъдат с хепафилтри. Не се препоръчва да има шахматно разпределение на пътниците", каза още началникът на ВМА и Оперативния щаб.

Решението трансплантациите да бъдат възстановени е консултирано с Щаба, съобщи ген. Мутафчийски.

"Рисковете не отпадат, но се научихме на много неща за почти 3 месеца", подчерта той.

Няма инструкции към болниците да записват с Ковид-19 пациентите, които имат повишена температура, настоя началникът на Оперативния щаб.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Щом е риск, не го правете. Най-после се видя, че децата имат нужда от родители. За жените е важно да се доказват, хубаво е да имат стремежи. Но щом и деца искат в периода, в който растат си трябва гъвкавост и не може майката да работи наравно с тези без деца. Това не е лошо, все пак всеки иска да отгледа умни, добри и смислени хора. В институциите това не може да стане... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Е какво отваряне, то учебната година свърши. За кога? Лятото в градините правеха сборни групи, явно за тях се отнася най-вече. Сигнализирай за неуместен коментар