Европейската комисия не подкрепя карантината за пътуващите

Брюксел не подкрепя и въвеждането на здравни сертификати

13.05.2020 | 15:35 Редактор: Искра Ангелова

Координирано сваляне на ограниченията за пътуване в Европейския съюз. Това препоръча днес Европейската комисия, като мярка за за спасяване на туристическия сектор в Общността. 

Основният стремеж на Брюксел - страните от ЕС да си сътрудничат, за справяне с кризата, причинена от Ковид-19.

"Разбира се, това няма да бъде нормално лято, но когато всички работим заедно. Тогава не трябва да се сблъскваме с напълно изгубено лято", каза изпълнителният председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

Изпълнителната власт на ЕС предлага поетапен и координиран подход, който започва с премахване на ограниченията между райони или държави-членки със сходна епидемиологична ситуация. 

Брюксел не подкрепя задължителното въвеждане на здравен сертификат. Предлага се създаването на интерактивна карта за туристите. Чрез нея пътуващите ще могат да се ориентират за разпространението на вируса в държавите, в които искат да пътуват.

"Веднага щом здравната ситуация позволява, хората трябва да могат да посетят приятели и семейство. Правата на гражданите трябва да бъдат гарантирани дори и в случаите на отмяна на резервациите им. При отменени полети - хората трябва да могат да избират между възстановяване на сумата или издаването на ваучери", каза още тя.

Еврокомисията вече е изпратила писма до 12 държави, нарушили европейските правила за защита на потребителите. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ще се пътува, няма как просто трябва да го регламентират и да става по-едни критерии навсякде. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ееее, тия ни се водят, ни се карат.... Каква ще е профилактиката тогава? Добре да няма карантина но да има строг здравен контрол...не че няма да има фалшифициране на документи, но така ситото ще е по-ситно... Сигнализирай за неуместен коментар