Директор: Изпращанията на абитуриентите ще поставят учителите под риск

За 7 дни педагози са изпратили повече от 15 заявления, че не могат или не желаят да бъдат квестори, подчерта Диян Стаматов

13.05.2020 | 22:00 Редактор: Александра Иванова

Изпращане на абитуриентите ще има при спазване на строги противоепидемични мерки. Зрелостниците ще могат да се сбогуват със своето училище и учители.

Но няма да има балове през май и юни. Решението бе взето след среща на премиера Бойко Борисов с представители на завършващите, съобщиха от правителствената пресслужба.

Директорът на 119 СУ Диян Стаматов заяви пред "Денят ON AIR", че организацията на изпращането в условията на пандемия ще е трудна.

"Тази новина е радостна, но и трудна за реализиране, защото организацията  ще изисква много сериозни спазвания на мерките за безопасност, на отдалеченост един от друг и в същото време да има емоция. Именно това синхронизиране на двете ще доведе до затруднението", посочи той.

Традиционното влизане в класните стаи ще отпадне и събирането ще се състои в училищните дворове. Ще присъстват само випускниците, без гости. Някои зрелостници обаче са обявили, че няма да отидат на собственото си изпращане поради притеснения. Още по-притеснени са учителите.

"Доста време се говори, че хората над 50 години са рискова група за Ковид-19. Учителите, които ще извеждат завършващите, са поставени под риск", коментира Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

Освен изпращането на випуска, тече подготовка за държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване. Стаматов съобщи, че за 7 дни учителите са изпратили повече от 15 заявления, че не могат или не желаят да бъдат квестори.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
читател
преди 3 години
Ей ,при изпращане на учениците има риск,а за матурите няма риск.Като забранявате и отменяте тържествата,да бяхте отменили и изпитите! Сигнализирай за неуместен коментар