Хотелиерите очакват слаб сезон и туристи само през уикенда

Хотелските вериги, които приемат чуждестранни туристи, искат ясен регламент как ще се пътува в Европа в условията на коронавирус

13.05.2020 | 19:11 Редактор: Александра Иванова

Хотелите и местата за настаняване отварят след края на извънредното положение. Какви са притесненията на бранша по морето и имат ли готовност да приемат туристи?

Хотелиерите в Поморие вече са готови да отворят. Рецепционистите са оборудвани с предпазни шлемове, но резервациите са малко. Туристите идват в курорта най-вече заради лечебната кал, но СПА центровете към хотелите засега нямат право да работят.

"Много трудности ще имаме. Сезонът, който очакваме, ще бъде много тегав", посочи хотелиерът Георги Тръпков.

Повечето хотели отварят, като предлагат само нощувки. 

"В момента продаваме без храна, защото работим само на открити площи, чакаме да дадат разрешение за закритите площи и тогава можем да предлагаме храна", допълни Тръпков.

Очакванията са, че това лято ще има предимно "уикенд туристи".

"Слаб сезон очакваме. Даже няма да се казва сезон. Така предполагам. Идват малко хора петък, събота и това е. Хората си взеха платени и неплатени отпуски и са си изхарчили спестяванията", рецепционистът Жана Тръпкова.

Хотелиерите настояват за декларация, която да ги освобождава от отговорност в случай, че турист бъде заразен с коронавирус и това наложи преустановяване на заплатената почивка. Без такъв регламент се очаква да завалят искове за обезщетения. Неясноти има какво се случва, ако летовник трябва да бъде поставен под карантина.

"Тези 14 дни кой ще го издържа? Но по-важното е кой след това ще му поеме връщането, тъй като самолетният билет вече е изгорял. Aко е четиричленно семейство? И затова предложиха да се мисли за някаква специална застраховка", кметът на Поморие Иван Алексиев.

Големите хотелски вериги, които работят предимно с чуждестранни туристи, са в очакване на ясен регламент как ще се пътува в Европа в условията на коронавирус.

Вижте повече във репортажа на Стиляна Георгиева.
 
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК