Kонцесионери: Няма клауза, която да задължава за безплатни чадъри и шезлонги

Според хотелиери ваучерите за почивки са неприложими за големи комплекси

05.05.2020 | 19:13 Редактор: Ивет Арабова

С ваучери за ползване на туристически услуги ще бъде подпомогнат сектора през този сезон, а плажните принадлежности - чадъри, шезлонги и маси ще са безплатни. Концесионерите на плажове коментират, че няма клауза в договора, която да ги задължи чадърите и шезлонгите това лято да бъдат безплатни

"Разработвал съм различни варианти на различни цени на шезлонгите и чадърите, но напълно безплатни тук на този плаж няма как до го приложа, аз самият финансово няма как да издържа", споделя концесионерът Николай Димитров.

Част от наемателите заплашват дори, че ако държавата ги принуди да пуснат безплатни чадъри, няма да отворят плажовете и те ще останат неохраняеми. В същото време хотелиери коментират, че ваучерите за почивки, които обсъжда правителството, ще подпомогнат малките хотели по морето, но са неприложими за големите комплекси като тези в Слънчев бряг например. 

"Да, нека да има ваучери, нека обаче да бъдат обаче онази сума от 210 лева, която коментира г-н Валери Симеонов, защото това е горе-долу една пазарна цена за един малък хотел – нощувка със закуска", коментира хотелиерът в Слънчев бряг Дияна Колчева.

Семейство Петкови приемат с леко недоверие новината за подарена почивка на българското море.  "Много хубаво, не знам дали е така или се опитват с това да предразположат хората, дали не е трик, ама иначе много хубаво", смята Звездомира.

В заведение в Бургас вчера са подредили масите на разстояние два метра и половина, сложили са и стъклени прегради. Собственикът обаче е разколебан дали въобще има смисъл да отваря независимо, че сега масите могат да бъдат преместени на по-малко разстояние - метър и половина. 

"Дали обслужваш 20 човека, или 2 човека ти трябва да пуснеш същите котлони, същите печки, да назначиш същите готвачи, да имаш същия персонал, което почва да ти влече съответните данъчни задължения. Нека да се мисли за ДДС-то на храните , обидно е само в България имаме 20% ДДС върху хранителни продукти", обясни собственикът на ресторанта Димитър Найденов.

От бранша коментират, че мярката 60/40 е нужна на бизнеса сега, когато отваря, и трябва да работи поне шест месеца. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Груев
преди 2 години
Като не им изнася, да ди дигат чукалата, а хотелът да почиства зоната отпред. Спасители в Гърция почти няма и никой не се оплаква. Стига вече с тия спасители, който го е страх, да не ходи на море. Сигнализирай за неуместен коментар