Подпомагат туризма с ваучери, безплатни шезлонги и чадъри, масите ще са на 1.5 м (ВИДЕО)

Няма да има промяна в данъците, обяви вицепремиерът Томислав Дончев

05.05.2020 | 13:47 Редактор: Юлия Христова

В сферата на туризма, с цел подпомагане на сектора, ще се прилага използването на ваучери. Начинът как да се предоставят и кога - ще се уточни, но само на хора с платени социални осигуровки. Времето кога това ще стане, е свързано с развитието на епидемията. Желаем по-скоро, още на 1 юли да започне туристическият сезон. Ако нещата се развият неблагоприятно, може да стане през август. Има се предвид не само хотели, но и ресторанти, ще се предоставят такива ваучери и на учениците за зелени училища, културни екскурзии. Те ще са средство за насърчаване. Това каза на извънреден брифинг в Министерския съвет лидерът на НФСБ Валери Симеонов. 

По думите му категорично плажните принадлежности - чадъри, шезлонги и маси ще са безплатни

Разстоянието между масите в заведенията ще е 1.5 метра, тъй като 2.5 метра ще е нерентабилно за бизнеса. Обслужващият персонал ще работи с шлемове, маски и ръкавици, каза още Симеонов..

Правото на строителство по националните курорти ще се удължи от 15 май до 15 юни. Общинските съвети ще имат право да удължат този срок. 

"За активните мерки за борба с кризата обсъдихме и откриване на нови работни места. От 1 март до 1 април 170 000 са загубили работата си, 70 000 са намерили такава. В строителството виждаме голям потенциал за увеличаване на назначаването на хора. Основно звено са магистралите, ще се продължи работата по тунела "Шипка". Ще има ремонти по мостове и виадукти, по язовирите ще се ускори работата, но ще се насрочват средства за там, предвидени са около 500 млн. лева. По язовирите "Бели Искър" и "Огоста" ще продължат строежите, има предвидени и 1.3 млрд. лева за ВиК обекти, допълни Симеонов. 

"В програмата на правителството е записано, че данъци няма да се променят в никаква посока - нито надолу, нито нагоре", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

"Имаме консенсус относно мерките за икономиката, имаме получени предложения. Разговорите не бива да се превръщат в състезание, разликата е, че ние носим отговорност. Туристическият сектор трябва да бъде подкрепен. Липсата на решение е заради това, че не знаем как и какъв летен сезон ще имаме. Темата не е дали, а как да се оказва помощ за сектора", подчерта Дончев.

По думите на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов не е без значение как ще излезем от кризата, има реален удар върху икономиката. Икономическата криза щяла да има измерение не само върху доходите, но и върху демографията. 

"След година или две ще се окаже, че имаме проблем с работната ръка, както беше до неотдавна. Темата с ваучерите в една или друго форма беше приета, целта не е да се подпомага един бизнес заради самия него, а парите на българските граждани да подпомогнат родния туризъм. Идеята на ваучерите е точно тази - българите да ползват родни курорти и услуги", обясни той. 

Вижте още в репортажа на Милена Енчева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК