Бордът по туризъм предлага субсидиране на българските авиокомпании и туроператори

Д-р Полина Карастоянова обясни, че искат и падане на визите за руски туристи

13.04.2020 | 21:52 Редактор: Ивет Арабова

От Националния борд по туризъм са подготвили пакет от антикризисни мерки. Какви са предложенията им?

одготвихме комплект от мерки, които представихме на премиера и на министри. За нас е важно да се преразгледат разпоредбите с визите за туристи от Русия. Ние предлагаме те да паднат", каза за "Денят ON AIR" изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова.

Тя допълни, че пандемията е променила отношенията в света и политическите съображения вече са други.

"България е загубила до този момент 32-ма наши сънародници, толкова хора губят в Италия за час. Доскоро подкрепата от държавата, за който и да е сектор от икономиката, се приемаше за нещо отвъд рамките на ангажиментите ни. ЕК обаче излезе с позиция и насърчи да се подкрепи тези сектори от икономиката, които имат необходимост", изтъкна д-р Карастоянова.

Според нея има необходимост за субсидиране на авиокомпаниите в България.

"Туризмът и авиоиндустрията първи бяха покосени от кризата с коронавируса. Призоваваме за подкрепа на Bulgaria Air и на българските чартърни авиокомпании. Наложително е да бъдат преразгледани летищните такси. Важно е да се намери форма за субсидиране на български авиокомпании и туроператори", обясни Полина Карастоянова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ, за да вървим към връщане на икономическите изражения от миналата година, е необходима авиационна инфраструктура.

"Последната мярка от антикризисния пакет от мерки е - концесионерите обслужват цялата плажна зона, но ползват 50% от нея, а останалите 50% са за свободно ползване. Нуждата от социална дистанция ще се запази и след Ковид-19", отбеляза още д-р Карастоянова.

Предложението е внесено в петък, днес АИКБ, БСК са подкрепили предложението по време на Тристранния съвет днес.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК