България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Туризмът е на ръба на пропастта, опасността от фалити е огромна

Вероятността да се стигне до фалити е много голяма, според Димитрина Горанова

19.03.2020 | 10:36 Редактор: Искра Ангелова

След десетките положителни резултати за коронавирус у нас, все повече граждани анулират почивките си, а един от най-засегнатите сектори заради заразата е именно туризмът.

От бизнеса са притеснени и с писмо призоваха Министерството на туризма да обясни на гражданите, че не е възможно веднага да си получат парите за бъдещи пътувания.

"Все още е невъзможно да се направят разчети, защото ситуацията е изключително динамична и много зависи от това колко време ще продължи това положение. Към 10 март направихме анкета - фирмите, работещи в туризма, не само туроператори, но и хотелиери, транспортни фирми, ресторантьори. От 1 февруари до 10 март повечето от колегите отчитаха спад от над 70% от продажбите си, но със сигурност към този момент процентът е по-висок, тъй като ние от февруари не извършваме никакви продажби", каза Димитрина Горанова от Асоциацията на българските туроператори в ефира на "България сутрин".

Според нея вероятността да се стигне до фалити е много голяма.

"Хората си искат парите. Не всички компании могат да ги върнат, защото още повече самите контрагенти не връщат парите, повечето от тях отказват. Опитваме се да договорим ползването на предплатените депозити за бъдещи пътувания", каза още тя.

Горанова посочи, че от тях се очаква да върнем пари от продажби, които сме реализирали в предходната половин година.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК