България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кога ще започне туристическият сезон и при какви условия?

Край на бързите ротации при полетите - едните слизат, другите се качват

05.05.2020 | 08:50 Редактор: Юлия Христова

До дни заведенията с летни градини и тераси ще отворят врати, но при много строги правила. Масите трябва да са на 2,5 метра разстояние една от друга, персоналът трябва да носи предпазни маски, а навсякъде трябва да има дезинфектанти. Предстои да станат ясни и редица отговори, касаещи началото на туристическия сезон у нас. 

Обсъждани са ваучерите за почивка, кой вариант да бъде приет и как да бъде организиран стартът на туристическия сезон. Бяха поставени и условия за ДДС-то с искане то да падне на 5%. Трудните времена раждат трудни решения. Министърът на туризма обяви, че по всяка вероятност ще се договорят с концесионерите и е възможно шезлонгите и чадърите да се ползват безплатно. Това каза за "България сутрин" Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

По думите му проектът предвижда 2 млн. граждани да могат да се възползват от ваучери, което включва част от разходите за транспорт. Предлага се промяна на наредбата, която предвижда разширяването на ваучери за храна с такива за почивка. Така те ще бъдат дългогодишно явление, няма да са еднократни и ще се изравним с близки на нас страни. 

"Според мен не би трябвало да има проблеми с движението за пътници. Авиокомпаниите предприемат съответните мерки. При проверката за тези, които ще влизат в самия полет, компютър ще определя кой къде да е. Няма да има бързи ротации - едните слизат, другите се качват. Ще има изчакване за хигиенизация. Родният туризъм е изключително конкурентоспособен, гледаме цена-качество да сме конкурентоспособни. Препоръчваме да се говори за сигурност, а не за дата на начало на сезона. Ако падне цената на ДДС-то, ние ще бъдем конкурентоспособни", допълни още Драганов за Bulgaria ON AIR

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
ха,ха,хааа
преди 3 години
Не е въпроса "кога"...а "как" ---като няма мераци и пари за почивка... Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Загубена кауза... кой би отишъл но хотел.. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ще ходим на почивка принципно, но кога точно не се знае...:) Сигнализирай за неуместен коментар