Липса на медици в ямболската болница, кмет стана доброволец

Блокадата в ромския кв. "Райна княгиня" остава. Предстои да бъде извършена дезинфекция по въздух

09.05.2020 | 21:00 Редактор: Александра Иванова

Ситуацията в областната болница в Ямбол става все по-тревожна. Броят на болните от коронавирус расте, има остър недостиг на лекари и медицински сестри. Търсят се и доброволци за справяне с кризата от Ковид-19.

Вместо начело на общината, кметът на Тополовград Божин Божинов застава временно на първа линия в битката с коронавируса в областната болница в Ямбол. 

"Не може да молим само лекарите да ни помагат и същевременно, виждайки всеки ден какво се случва и какви измъчени лица имат", посочи Божинов.

"Всеки е добре дошъл и помощта му ще ни бъде от полза", отговори началникът на „Спешно отделение“ МБАЛ Ямбол д-р Недялка Петкова. 

Кметът на Ямбол Валентин Ревански призова и медицинските сестри от затворените в момента детски градини и училища. 

"За съжаление никой от тях не се отзова. Както знаете, в момента са в служебен платен отпуск, който са го издействали, чрез техния синдикат", посочи Ревански

А областният управител на Ямбол Димитър Иванов каза, че разчитат на солидарността и подкрепата на медицински персонал от частната болница.

"При тях в момента няма настанен пациент с доказан коронавирус", обясни той. 

Блокадата в Ковид огнището в ромския кв. "Райна княгиня" остава. Там предстои да бъде извършена дезинфекция по въздух. А градоначалникът призова и държавата да се намеси за санкциониране на нарушителите, чрез спиране на социални помощи. 

"Ще бъдем безкомпромисни с лица. Ще им бъдат съставяни актове на лица, които нямат право да напускат квартала и техните данни ще бъдат предоставяни на социалните служби още в понеделник", категоричен бе Валентин Ревански.

Ревански съобщи още, че дарява две свои заплати за медиците от първа линия.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Много е сложна ситуацията с лекарите, особено извън големите градове. Тепърва ще го усетим и то не заради вируса, а просто защото се докарахме дотам, да няма хора в тези региони. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Понеже много хора смятат, че няма опасност, би трябвало да са те доброволци задължително. Сигнализирай за неуместен коментар