Още заразени медици в Пазарджик, в белодробното отделение в Ямбол няма място

Пазарджишката болницата е под полицейското наблюдение, за да се предотврати разпространението на Ковид-19

08.05.2020 | 13:10 Редактор: Александра Иванова

Многопрофилната болница в Пазарджик е под полицейско наблюдение, за да се предотврати разпространението на Ковид-19 в лечебното заведение. Усложнена остава и обстановката в ямболската болница. Все повече лекари в страната са заразени с коронавируса. 

"9 нови случаи на заразен медицински персонал с Ковид-19. От тях лекарите са 5, 1 фелдшер и 1 кинезитерапевт. 8 от тези случаи са разпределени в столични лечебни заведения и 1 случай в Ямбол", съобщия секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо димов.

Две нови медицински сестри от пазарджишката многопрофилна болница са с положителни резултат за коронавирус. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик. Така общо заразените медици в здравното заведение стават 12, като основната част от тях са от интензивното отделение. Новите случаи обхващат първо и второ вътрешно отделение. Сред заразените е и 7-годишно дете на медицински работник.

Остава блокиран и ромският квартал в Ямбол. Няколко са пунктовете, през които може да се преминава, а полицията е блокирала около 6000 души. Според кмета на града пълното затваряне на Ямбол за сега не е възможно. Междувременно и там медицинските лица се оказват дефицит. Всички легла в инфекциозното отделение и отделението по пневмология и фтизиатрия в МБАЛ "Св.Пантелеймон" в Ямбол са запълнени. В новооткритата Ковид-реанимация са настанени трима тежкоболни с положителни проби. За тях на 7-дневен работен режим се грижат двама лекари, сестра и санитарка. Те ще бъдат сменени след пет дни от друг екип и ще бъдат поставени под карантина.

"Снощи запълнихме капацитета и на белодробното отделение. Ситуацията остава много тежка. Днес трябва да вземем спешно решение къде да отворим отделение. Изборът не е голям. Но проблемът е, че нямаме наличен персонал", посочи директорът на здравното заведение д-р Панайот Диманов.

След 24-часова дезинфекция, заради санитарка с положителна проба за коронавирус, днес ще отвори второ вътрешно отделение на МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Ямбол. Всички пациенти на отделението са тествани и изписани, персоналът също е тестван. 

През последното денонощие са потвърдени девет нови положителни проби за Ковид-19 в Ямбол. С тях общият брой на заразените с коронавирус инфекция в областта става 56, съобщиха от Областния медицински съвет. Трима от новоустановените носители на вирусната инфекция са жители на карантинирания на 4 май жилищен комплекс "Райна княгиня" и близките 14 улици, където през последните дни бяха открити повече от 20 случая на вируса. Четирима от новозаразените са мъже, а пет - жени.

От общината в Ямбол очакват насоки за действия от Националния оперативен щаб.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години