90% от пациентите с Ковид-19 в ямболската болница били от ромската махала

Има и първи случай на заразен лекар в града

07.05.2020 | 12:42 Редактор: Ивет Арабова

Болницата в Ямбол е в затруднено положение заради разрастващото се огнище на коронавирус там. 12 са случаите за последното денонощие. От снощи е разширен и периметърът на карантинирания квартал "Райна княгиня“.

В областната болница в Ямбол са настанени 26 болни от Ковид-19. Повечето са от огнището на коронавируса - кв. "Райна княгиня“.  "Не искам да прозвучи дискриминативно, но 90% от пациентите ни са оттам", обяви прокурисът в МБАЛ "Св. Панталеймон" д-р Димитър Рунков.

В област Ямбол са 47 случаите на коронавирус до момента. Повечето от тях от последните няколко дни. Има и първи случай на заразен лекар. "Ако продължава тази негативна тенденция на хоспитализираните пациенти, ние можем да издържим 7-8 до 10 дни максимум", коментира д-р Рунков.

Бумът на болни доведе и до разширяване на периметъра на карантинирания квартал. Струпване на хора на КПП-та има заради раздаването на пенсиите. 

"На 7, 8 и на 11 май ще си получат хората пенсиите. По списък, по един, в крайна сметка правата са си негови, не по цели фамилии", разясни областният управител на Ямбол Димитър Иванова.

От квартала се излиза само за посещение при лекар, купуване на лекарства с рецепта и със служебна бележка от работодател. И днес продължава тестването за коронавирус в махалата, но е затруднено. 

"Незнайно защо, но контактните лица на положителните техни роднини избягват тестването с PCR. Трудно е на един човек да му дадеш, когато той не иска да вземе", каза още областният управител на града.

Вижте повече в репортажа на Мирослава Желязкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
дали има поне 1 от тях, който да е осигурен? Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
90% от пациентите с Ковид-19 в ямболската болница били от ромската махала... а 100% "мулетата", които НЕ СА берачи на цветя и т. н. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Стиига, бе...
преди 3 години