Мерките срещу коронавируса остават в сила и след 13 май

Правната комисия в НС даде зелена светлина на поправките в Закона за здравето

07.05.2020 | 13:53 Редактор: Ралица Братанова

Правната комисия в НС прие поправките в Закона за здравето, предложени от правителството, с които мерките срещу разпространието на коронавируса остават в сила и след 13 май, когато изтича извънредното положение. Промените бяха подкрепени от 14 депутати, 7 гласуваха с "въздържал се", против нямаше. С новите разпоредби се дава право на министъра на здравеопазването да  разпорежда противоепидемични мерки.

Предлагат се изменения, свързани със задължителна изолация и болнично лечение, и се уреждат условията и редът за задължителна изолация на хора със заразни болести, на контактните с тях лица и на лица.

Остава в сила и карантината от 14 дни за хора, които пристигат от чужбина.

С цел избягване на събирането на едно място на големи групи, с поправките в края на ІV и Х клас учениците няма да се явяват на матури.

В Административно-процесуалния кодекс изрично се въвежда двумесечен срок за разглеждане на оспорването на административен акт, издаден в неотложни случаи, както и двуинстанционност на оспорването.

С изменения в отделни нормативни актове като Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., Закона за чужденците в Република България, Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване и Закона за държавния служител и др., се прецизират срокове за предвидените в тях социално-икономически, финансови и здравни мерки за преодоляване на последиците от разпространението и заразата с вируса на Ковид-19, като част от сроковете се удължават и се разширява приложното поле на част от мерките.

Предвижда се неплатеният отпуск от Кодекса на труда до 60 работни дни, ползван през 2020 г., да се зачита за трудов стаж, както и през 2020 г. за осигурителен стаж от Кодекса за социално осигуряване да се зачита времето на неплатения отпуск до 60 работни дни.

В рамките на предвидените екологични мерки се предлага пречиствателните станции за отпадъчни води да се осигуряват с пречиствателни съоръжения/инсталации за обеззаразяване.

Удължава се и действието на мерките въведени по време на извънредното положение.  Министърът на правосъдието Данаил Кирилов обясни, че има случаи, в които сроковете са различни.

"Част от социалните разпоредби касаещи пакет са с по-дълги срокове, включително и разпоредбите, които касаят защита на българските стоки. За да се спаси българския туризъм, концесионерите по плажовете могат да бъдат изцяло освободени от такси", уточни Кирилов.

Министърът на туризма Николина Ангелкова допълни обаче, че концесионерите няма да плащат такси само при определени условия.

"Те трябва да предложат безплатни плажни принадлежности. Тези, които пожелаят намаление на концесионното възнаграждение, тогава реципрочно трябва да намалят цените на плажните принадлежности", отбеляза Ангелкова.

От БСП одобряват удължаването на социално-икономическите и финансови мерки. Имат обаче и известни резерви относно допълнителните правомощия, дадени на министъра на здравеопазването. От ДПС пък не се притесняват. В рамките на дискусията експерти предупредиха, че начинът, по който управляващите са написали своя законопроект, може да постави здравния министър Кирил Ананиев в ситуация, в която да действа срещу конституцията.

Вижте още в репортажа на Милена Енчева.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Е с други думи извънредното положение остава. Сигнализирай за неуместен коментар