Отложиха за края на лятото пускането на третия лъч на метрото

Фандъкова инспектира тестовете на трасето при станция "Хаджи Димитър"

05.05.2020 | 15:38 Редактор: Ивет Арабова

Нов краен срок за новото метро. Третата линия на Софийския метрополитен ще заработи в края на лятото, а причината за забавянето е, че ще бъдат пуснати 8 километра, а не 5. Така крайната спирка на новия трети лъч засега ще бъде метростанция "Хаджи Димитър“. 

"За от 3 до 5 минути ще могат да слязат до центъра. Ползите са очевидни и няма какво да се убеждаваме", коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова, която инспектира тестовете на трасето при станция "Хаджи Димитър".

Заради извънредното положение в страната пътуващите в метрото чувствително са намалели. Само 1 от 7 души използвали услугите на метрополитена. Въпреки това обаче се наблюдава наплив по някои линии. С отпадането на извънредното положение се очаква пътниците да са още повече. Затова и от понеделник линиите на градския транспорт ще пътуват с нормално разписание. 

"Поетапно се възстановяват и делничните разписания на градския транспорт, като единствено остава намаленото работно време вечер, тоест докато ситуацията се нормализира ще остане работното време до 22 часа в града и 22:30 за крайградските участъци", обясни Фандъкова.

От 7 май "синята" и "зелената" зона в центъра на София започва да работи. А освен новата линия на метрото, столичният кмет представи и новия си заместник-кмет. Тя ще отговоря за екологията. 

"Аз не принадлежа към никоя политичeска партия, но изцяло съм експертен човек, ще работя изцяло за най- проблемната тема, а именно подобряването качеството на атмосферния въздух", заяви зам.-кметът на София Десислава Билева. Тя е икономист, заемала е експертни длъжности в няколко министерства. Била и част от управлението на "Топлофикация". Според Фандъкова Билева нямала връзки с бизнесмена Христо Ковачки.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК