Синдикатите предлагат Ковид-19 да бъде признат за професионална болест

Това е важно е за тези, които са на първа линия, каза националният секретар на КНСБ

30.04.2020 | 21:35 Редактор: Искра Ангелова

Броят на заразените от новия коронавирус по света надхвърли 3 милиона души, а СЗО предупреди, че втората вълна на пандемията от е неизбежна, защото мнозинството от населението няма имунитет срещу него. Междувременно синдикатите предлагат Ковид-19 да бъде признат за професионална болест.

"В България има списък на професионалните заболявания, а по принцип те се признават от СЗО и това е предложението на Международната конфедерация на труда - заболяването от Ковид-19 да бъде признато като професионална болест. Това, разбира се, е един дълъг и сложен процес, който няма да стане от днес за утре. В нашето законодателство, ако човек се разболее и се окаже, че причината за болестта е работното му място и това заболяване не е включено в списъка на професионалните болести, то може да бъде признато за такова", обясни националният секретар на КНСБ Огнян Атанасов в предаването "Денят ON AIR".

И посочи, че това е важно за тези, които са на първа линия.

"Тези, за които ние ръкопляскаме всяка вечер, но това не е достатъчно. Те трябва да имат достатъчно силна правна защита, ако се разболеят и се окаже, че не могат да изпълняват трудовите си задължения. Едни от най-засегнатите хора са медиците у нас. Те са тези, които работят с този опасен вирус. За тях е важно да бъдат променени нормативните документи", допълни Атанасов пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира, че през 2015 година у нас има само 15 броя професионални заболявания, което до известна степен е цинично.

"Знаем колко болен е българинът, как оглавяваме всички негативни класации по отношение на сърдечно-съдови и хронични заболявания. За последните 10 години имаме 160 професионални заболявания признати, няма ги тези клиники за тези заболявания, които да правят изследвания", каза още националният секретар на КНСБ.

Според него обаче признаването на професионално заболяване от СЗО няма да се случи бързо.

"По-лесно ще бъде да се промени директивата. Ние, като синдикат, дадохме предложение да започне много бърза промяна на тази директива, тя започна от 2 дни. Имах разговор с Люксембург, където участват работодатели, правителство и синдикати, в момента имаме съгласие за това директивата да бъде променена много бързо - 3 месеца", посочи още Огнян Атанасов.

Той категорично заяви, че ние дълго време ще живеем с този вирус.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Е те всяка заразна болест могат да я прихванат на работното си място... Не е ли така? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Логично е, само дано не се туткат много... Сигнализирай за неуместен коментар