Деменцията е най-опасното придружаващо заболяване при Ковид-19

Анализирани са данните на 16 749 души, положителни за коронавирус

30.04.2020 | 23:02 Редактор: Наталия Тотева
Деменцията е най-опасното придружаващо заболяване при Ковид-19

Изследователи са определили в проценти кои са най-рисковите придружаващи болести при заразяване с Ковид-19. Това съобщи "Дейли Мейл", като се позова на експертен доклад от организацията ISARIC.

Специалистите са анализирали данни на 16 749 души във Великобритания, положителни за коронавирус. 53% от заразените са имали поне едно хронично заболяване, като смъртността сред тях е с 30-40% по-висока в сравнение с тези, които нямат придружаващи болести.

Най-опасната съпътстваща болест е деменцията – вероятността от смърт при нея е по-висока с 39%. Затлъстяването увеличава рисковете с 37%, а заболяванията на сърдечно-съдовата система – с 31%.

Специалистите отбелязват, че заболявания като диабет, астма и бъбречни заболявания също увеличават вероятността от смърт при пациенти с коронавирус, предаде БГНЕС.

Според статистиката на СЗО около 3 млн. са заразените в световен мащаб, като 208 000 от тях са починали. Но оценките на американския университет "Джон Хопкинс"“ сочат по-голям борй: 3,2 милиона пациенти и 228 000 смъртни случая.

Снимка: Pixabay.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Като гледам затлъстяването е също толкова опасно. Сигнализирай за неуместен коментар