Над 19 000 акта: Лъжем по КПП-тата, не носим маски, агресираме срещу полицаите

Извършени са 55 хил. проверки на декларациите, които гражданите предоставят на изходите и входовете на населените места

30.04.2020 | 12:36 Редактор: Ралица Братанова

Все още са в сила ограниченията за пътуване, въведени от Министерството на здравеопазването. Основанията са определени със заповедта на здравния министър са полагане на труд в населеното място, здравословни причини, пътуване по настоящ или постоянен адрес, необходимост от полагане на грижи за възрастни близки.

В София ограниченията са по-строги. Допускат се автомобили, които отиват или се връщат от работа, като има и изключения. Това стана ясно на брифинг на "Охранителна полиция" и "Пътна полиция".

Има над 200 КПП-та в София и областните градове в страната. Извършени са 55 хиляди проверки на декларациите, които гражданите предоставят на изходите и входовете на населените места.

3400 са декларациите, при които е установено несъответствие, граждани са декларирали, че отиват по работа, без да работят, а 466 от тях дори са регистрирани като безработни. 

Образувани са над 1300 досъдебни производства, сред тях 1277 са неспазване на наложените противоепидемични мерки. 200 досъдебни производства са образувани заради неверни данни в декларациите, давани на КПП-тата.

Издадени са 19 262 акта, от които 14 628 за неносене на маски.

Относно пътната безопасност през предстоящите почивни дни, служителите на "Пътна полиция" ще бъдат изцяло ангажирани с осигуряване на контрол върху движението.

Той ще е насочен върху водачите с рисково шофиране - ще се следи за употреба на алкохол, наркотици, за рискови маневри, нарушения. Ще бъде засилено и наличието на технически средства, следящи за скоростта.

На активни проверки ще бъдат подложени и дву- и триколесни превозни средства. Ще се следи за регистрация на мотоциклетите, състояние и видимост на табелата, използване на защитни каски от водачите и пътниците.

До този момент има 4 спрени мотори заради участие в гонки, като се е оказало, че някои от тях дори нямат нужните документи.

Гражданите в тази обстановка започнаха масово да не спазват пътните правила, особено в по-малките квартали, призна комисар Звезделин Колев, началник на отдел "Пътна полиция" – ГДНП.

На брифинга бе отбелязано още, че зачестяват случаите на агресия към полицаите. Мъж е напръскал със спрей служител на реда в столичен парк.

"Пътна полиция" призовава гражданите да ограничат пътуванията си.

В столицата ще бъдат извършвани проверки на шофьорите за употреба на алкохол и наркотици. 105 акта са издадени за неносене на маски в София.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Така е с масовите проверки днес ще минеш между капките утре ще минеш но третия път няма и ще си платишза гяволъка...и така ще се дресираме,защото на българина трябва да му бръкнеш в джоба за да се стресне... Сигнализирай за неуместен коментар
5
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Точно... Три въпроса от полицая и ако отговорите не са положителни глоба, ама нема ама аз, децата, жената... Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Трябва по-сериозни мерки наистина...и то не да има КПП-та, защото това е безсмислено бавене на хората, а масови проверки на случаен принцип и глоби при нередности. Като на Запад не трябва да се говори с длъжностното лице...без никакви лични мотиви и разказване на истории. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Кирил
преди 3 години
На тези старшинки хората сме им виновни,че видят по 8 часа ... Не е като да се скатават и да дремат и накрая да си избиват комплексите е слабо Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Няма дума "агресираме". Да се направим на умнии се изложихме... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Цъцъ
преди 3 години