Военнослужещи от Казанлък дариха кръв във ВМА

В центровете по трансфузионна хематология има спад на кръводарители

29.04.2020 | 16:16 Редактор: Наталия Тотева
Военнослужещи от Казанлък дариха кръв във ВМА

Десетки военнослужещи от Казанлък се включиха доброволно в акцията, организирана от Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА).

Насърчаването на безвъзмездното кръводаряване е една от мисиите на ВМА. Периодично се организират кампании в цялата страна и хиляди българи годишно застават зад каузата "Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!".

В края на март всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармираха за значителен спад на желаещите да дарят кръв. Това ограничава възможностите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки, необходими в страната ни. 

От здравното министерство напомнят, че извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси чрез трансфузия или трансплантация, предаде "Монитор". Съответно желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им. Трансфузионните центрове в страната извършват рутинен скрининг на кандидатите за кръводарители, като не допускат лица с клинично проявени респираторни инфекции.

Снимки: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК