Ген. Мутафчийски: Не сме твърдели, че бързите тестове вършат работа

Страната ни ще преоцени използването на хидроксихолорин и азитромицин

23.04.2020 | 09:00 Редактор: Ралица Братанова

1081 достигна броят на заразените с Ковид-19 у нас за последните 24 часа новите случаи са 66. Жертвите вече са 50, а излекуваните 190.

Регионалната здравна инспекция започна проверки в столичната болница "Св.Иван Рилски" заради масовото заразяване на 12 лекари и четирима пациенти с коронавирус. Причината за разпространението на заразата се оказаха отрицателни резултати от направени бързи тестове на заразен.

"Никога не сме твърдели, че бързите тестове вършат работа", категорично заяви днешния брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Бързите тестове се ползват само за епидемиологично проучване, не за откриване на болни, подчерта началникът на ВМА.

На въпрос какво е станало в столичната болница "Св. Иван Рилски" и дали онкоболен пациент със симптоми в лечебното заведение не е бил тестван 10 дни с PCR, отговорът на РЗИ беше, че не може да е сигурно, че този пациент е първият заразен. 

"Такова изследване се прави по решение на лекуващите лекари", каза началникът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

"Трябва да се спазват правилата за работа - тези неща се случват в други отделения, не в отделенията за Ковид-19, защото колегите подценяват заплахата", предупреди националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По отношение на лечението с кръвна плазма експертите посочиха, че трябва пул от 5000 пациенти, а в България няма официално толкова изписани. 

"Два екипа в БАН работят - единият по отношение на лекарствена терапия, а другият по отношение на разработване на ваксина все още в много начален етап", заяви ген. Мутафчийски.

Той предупреди, че България ще преоцени тактиката си за ползване на хидроксихлорохина и антибиотика азитромицин, заради съобщенията за опасни странични ефекти. В България тези препарати се ползват само в болница, при строго наблюдение, включително ежедневно кардиологично.

Постепенно се възстановяват полети за страните в Европа. Издадени са изрични предписания за спазване на строги мерки – като мерене на температурата и поставянето на пристигащите под карантина. Продължава да действа забраната за влизане на чужди граждани в България. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Не мога да повярвам как кадърни хора се превръщат в садисти....спрете да се подигрсвате с народа, защото рано или късно хората ще излязат навън.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
мхмм
преди 3 години
Също както не твърдяхте, че идват 15 т. медицински консумативи от ОАЕ. Сигнализирай за неуместен коментар