Контактни на пациент с Ковид-19 от "Св. Иван Рилски" не са били изследвани

Близките му сами са се поставили под карантина

22.04.2020 | 22:43 Редактор: Александра Иванова

Инфекцията от коронавирус в столичната болница "Иван Рилски" е тръгнала от пациент с два отрицателни бързи теста. Семейството му не е било потърсено от РЗИ повече от 2 дни. Вместо това близките на заразения са се изследвали за заболяването на свои разноски.

Според хронология представена от лечебното заведение източникът на заразата в "Св. Иван Рилски" е пациент с левкимия. Той попада в болницата на 3 април. В рамките на 10 дни са му направени два бързи теста - резултатите от тях са отрицателни. Между 17 и 18 април, вечерта той се влошава и бива въведен в отделението по реанимация, където се прави съответно и третия тест за Ковид-19, който вече е позитивен. Според близки, семейството на пациента не е потърсено като контактно от нито една институция. Поставят се под карантина сами. 

"Не просто не ни потърсиха, ние търсихме, ние звъняхме в РЗИ, на министерство на здравеопазването, на личната лекарка, на 112, защото майка ми вдигна висока температура", разказа дъщерята на пациента Райна Манджукова.

Обяснението на щаба:

"Пациентът е постъпил на 3 април, т.е. 14 дни пациентът не е имал контакт с близките си и това е причината те да не са под карантина", обяви директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.  

Подобни разяснения Райна Манджукова чува днес за пръв път. След като пациентът с левкимия се оказал с коронавирус едва след третия направен тест, ръководството на болницата тества целия си персонал, заедно с пациентите. Заразени се оказват общо 16 души - 12 медици и 4 пациенти. От болницата поясниха, че продължава нормалната работа на всички клиники и отделения - с изключение на хематологията и гастроентерологията. 

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК