Еднократна помощ не решава нищо, трябват устойчиви решения, смята Димитър Манолов

От "Подкрепа" отбелязали, че средствата трябва да се превеждат директно на работниците

15.04.2020 | 21:15 Редактор: Ивет Арабова

Правителството и социалните партньори обсъдиха в понеделник спорната мярка 60/40. Размерът на изплащаните компенсации ще бъде 60/100 от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. и от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя за същия месец на всеки работник или служител, за който се изплащат компенсации. Трябва ли да се разширят икономическите и социални мерки на държавата? 

"Трябва да се разширят, въпросът е доколко това е възможно. Тази мярка работи, но сигурно може да бъде направена така, че да работи по-добре. Между 30 и 40 000 човека вече са се възползвали от тази мярка. Нещата трябва да се настройват по време на работа", каза за "Денят ON AIR" президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Най-съществената забележка на "Подкрепа" била, че тези средства не се превеждат директно на работещите, а отивали в предприятието. След Великден предстои и среща на синдикатите с работодателите.

"Нямаме кой знае какви различия с работодателите. Различие има между нас и държавата, и то е на по-високо ниво. Държавата твърди, че няма възможност да направи нещо по-различно", добави Манолов.

Двете основни предложени за промени са работниците да бъдат подпомагани пряко и да се намери друг механизъм за компенсиране на доходите.

"Тези, които са били на минимална заплата, получават сега по 9 лева на ден. Това с еднократната помощ няма да реши нищо, трябва да се търсят по-устойчиви решения. Трябва да ни натисне нещо такова, за да разберем, че по друг начин трябва да разпределяме това, което произвеждаме", коментира още президентът на КТ "Подкрепа" в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Манолов трябва да се търси по-дълготраен отговор за бъдещето. По негово мнение всички резерви, които съществуват, трябва да бъдат привлечени.

"ББР има предназначението да кредитира малкия и средния бизнес", отбеляза той.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК