Мярката 60/40, която осигурява доходи, но не и производство

Новата задача е как ще подкрепим икономиката след преминаването на пандемията, заяви Иван Нейков

13.04.2020 | 22:03 Редактор: Юлия Христова

Социалните партньори в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) подкрепиха принципно промените в схемата 60/40 за запазване на заетостта. Те се обединиха около това фирмите да могат да плащат платения отпуск на служителите по схемата, както и държавата да поеме и дължимите от работодателите осигурителни вноски. 

Между работодатели има доста крайни позиции - от пълно отричане до приемане с условия. Но по-добре врабче в ръката, отколкото орел в небесата. Това е инструмен, който има потенциала да съхрани част от работните места. Това каза за предаването "Денят ON AIR" бившият социален министър Иван Нейков. 

По думите му обаче не бива да имаме свръхочаквания спрямо мярката. На борсата вече са над 70 000 души. Мярката смущава с това, че се плащат пари да не работи работника. Идеята е да запазим работните места, защото, когато дойдат добрите време, икономиката ще започне работа на пълни обороти. 

Тази мярка няма да доведе до производство. Трябва да нагласим нови мерки към най-вероятния сценарий - коментира събеседникът и допълни, че новата задача е как ще подкрепим икономиката след преминаването на пандемията - сега нямаме отговор на този въпрос. 

"Въпросът е как по този начин икономиката произвежда. Погледът трябва да е в това как ще насърчим работодателите да разкрият нови работни места, ако са ги закрили веднъж", допълни той за Bulgaria ON AIR. 

Според него можем да ползваме опита с програма "Красива България", която е имала позитивен ефект преди време. Парите, заделени за целта пък щели да се превърнат в политическа "дъвка" за години напред. 

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
пфф
преди 3 години
100 човека го предъвкаха това и едно и също мелят. Сигнализирай за неуместен коментар