БСК: Дебатът за промени в мярката "60/40" е закъснял

Димитър Манолов и Пламен Димитров се срещнаха с министър-председателя, за да обсъдят икономическите мерки

13.04.2020 | 13:51 Редактор: Ралица Братанова
БСК: Дебатът за промени в мярката

Дебатът за промени в регламента за мярката "60/40" е закъснял. Това заявиха от на Българската стопанска камара (БСК).

Според тях от началото на извънредното положение до момента към бизнесa не е достигнал никакъв финансов ресурс. Tяхното предложение е на неработещите в момента да се изплаща обезщетение, за да се прави разлика между тези, които продължават да работят и тези, които временно не функционират.

Искания имат и от АИКБ. Те настояват фирмите и обектите, които не работят, временно да не плащат данъците "сгради" и "битови отпадъци".

Едно от исканията на синдикатите е увеличаване на минималното дневно обезщетение за безработица от сегашните 9 на 17 лева. Сред другите синдикални искания са допълнителен платен отпуск за родители и други групи работещи, както и мерки за самоосигуряващите се.

От КТ "Подкрепа" настояват на всяко домакинство да бъде гарантиран минимален размер средства, с които да може да се изхранва по време на наложените ограничения, както и да има зелени товарни железопътни коридори.

Димитър Манолов и Пламен Димитров се срещнаха с министър-председателя, за да обсъдят социалните и икономически мерки. Към момента синдикалните организации са изразили подкрепа към действията на кабинета. Дали новите мерки ще бъдат приети, предстои да разберем.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК