Тристранния съвет обсъжда онлайн компенсациите на работодателите

В дневния ред са включени актуализиране на добавката за нощен труд и схемата "60/40"

13.04.2020 | 09:55 Редактор: Ралица Братанова
Тристранния съвет обсъжда онлайн компенсациите на работодателите

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава онлайн днес. Ще бъдат обсъдени направените от бизнеса и синдикатите предложения за приемане на допълнителен пакет от икономически мерки. 

В дневния ред са включени и промени в правителственото постановление, добило популярност като схемата "60/40", както и актуализиране на добавката за нощен труд. 

Едно от исканията на синдикатите е увеличаване на минималното дневно обезщетение за безработица от сегашните 9 на 17 лева

Сред другите синдикални искания са допълнителен платен отпуск за родители и други групи работещи, както и мерки за самоосигуряващите се

От КТ "Подкрепа" настояват на всяко домакинство да бъде гарантиран минимален размер средства, с които да може да се изхранва по време на наложените ограничения. 

Сред предложенията на Асоциацията на индустриалния капитал в България са прекратяване на задължението за заплащане на такса "битови отпадъци" и данък "сгради" за затворени обекти и предприятия за периода, за който са прекратили дейността си. Както и извънредна еднократна компенсация от 1000 лв. за самонаети. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК