МЗ предлага НЗОК да плаща тестовете и лечението на пациентите с Ковид-19

Готвят се промени в наредбата за основния пакет дейности на Касата

09.04.2020 | 16:07 Редактор: Ралица Братанова
МЗ предлага НЗОК да плаща тестовете и лечението на пациентите с Ковид-19

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща диагностиката и лечението на пациентите с Ковид-19. Това става възможно, след като Министерство на здравеопазването предлага промени в Наредбата за основния пакет от здравни дейности, заплащани от здравния фонд. С тях ще се даде възможност Касата да заплаща диагностиката и лечението на пациенти с Ковид-19.

Министерството на здравеопазването предлага в Наредбата да се предвиди възможност за диагностика на съмнителните и заболелите лица с Ковид-19 и за тяхното болнично лечение в рамките на съответните клинични пътеки.

Причините са свързани с необходимостта от отразяване в пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, на възможностите за диагностика и лечение на пациентите, предвид настъпилите промени във връзка с появата и кодовото идентифициране на новото заболяване, посочва в мотивите си здравният министър.

В основният пакет дейности се добавя новото високоспециализирано изследване Полимеразна верижна реакция (PCR) в пакетите по Вирусология и Клинична микробиология в специализираната извънболнична медицинска помощ. PCR е тестът, който доказва със сигурност, че болните са заразени с коронавирус. Досега той се заплащаше с помощта на дарения.

Променят се клиничните пътеки за лечение на пациентите с коронавирус

Предлага се добавяне на новите кодове за Ковид-19 на СЗО към сега съществуващите клинични пътеки за лечение на бронхопневмонии, бронхиолити, вирусни и бактериални заболявания при деца и възрастни. Целта е да може да се отчитат хората с коронавирус и касата да плаща лечението им.

С допълнението на наредбата ще се даде нормативна възможност НЗОК да заплаща на лечебните заведения – лаборатории по вирусология и по микробиология, за дейностите по диагностика на заболяването Ковид-19  в извънболничната медицинска помощ.  Ще се гарантира и възможност да бъдат хоспитализирани и лекувани пациентите по съответните клинични пътеки.

Предстои Надзорният съвет на НЗОК да определи размера на заплащане, както и Касата да сключи анекси към договорите си с лабораториите за извършване на PСR тестовете за Ковид-19.

Промените са публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане от днес до 22 април.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК