Безпрецедентно: Светият синод се отказа от благодатния огън от Ерусалим (ГЛЕДАЙ НА ЖИВО)

Българската църква няма да раздава върба и цветя на Цветница

09.04.2020 | 13:43 Редактор: Искра Ангелова

Премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на Светия Синод. Те обсъдиха мерките за сигурност във връзка с предстоящите Великденски празници.

"На 30 март имахме извънредно заседание на Светия Синод. Разглеждаме начина и реда на богослуженията по време на Великден и мерките, които трябва да спазваме, за да избягваме рискове от заразяване. Ние сме благодарни на министър председателя за това, че той се старае всячески да се бори с тази пандемия и от друга страна, че се старае да спазва и традициите на християнска православна България, защото самият той има в себе си вяра в Бога. Ние сме една от държавите с най-малко заболели по света", заяви ловчанският митрополит Гавриил.

Поради епидемиологичната обстановка и обявеното извънредно положение в страната, Светият синод се отказа от благодатния огън от Ерусалим.

"Предвидените средства за транспортните разходи до Израел да бъдат пренасочени за борба с разпространение с Ковид-19, а ние ще си вземем от благодатния огън от места, на които е запазен", каза още митрополитът.

От думите му стана ясно, че българската църква няма да раздава върба и цветя на празника Цветница.

"Тази година службата за Великден ще започне отвън, защото най-много хора има първия половин час, докато сме навън. След това голяма част от хората си отива, а в храма се връщат малка част от тях. Църковните хора са хора със съвест", заяви митрополит Гавриил.

"След като митрополит Гавриил говори, става ясно защо са ни такива мерките. Църквата и манастирите не сме ги затваряли. Нашите свещеници и владици вътре в храмовете се стараят и имам уверението от всички, че особено по празниците - всички карантинни мерки ще бъдат взети. Много от владиците са си осигурили маски, за да се раздават безплатно на тези, които няма да имат", заяви премиерът Бойко Борисов.

Той призова българите да не отиват в църквите и манастирите сега, за да не нарушава карантина.

"Църквите ще бият, камбаните ще бият, защото те са ни спасили от робството. Упованието и силата на народа е много важен", категоричен е Борисов. Премиерът призова за великденските празници църквата и манастирите да посетят само крайно нуждаещите се.

"Колкото по-дисциплинирани ставаме, толкова повече ще разхлабваме мерките. Ще затворим пазарите, докато не се въведе ред, какъвто е в магазините", отсече той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК