Борисов: Пикът на заразата очакваме седмица след Великден, по-подготвени сме

За Гергьовден са разработени 3 варианта

09.04.2020 | 14:46 Редактор: Искра Ангелова

"Пикът, който го очакваме, ще е седмицата след Великден. В рамките на тези 2 седмици. Това е един много важен тест за нашата дисциплина, ако всичко мине наред - да можем да отворим парковете и планините. Много по-подготвени сме от преди 1 месец - лекарства, легла, болници, апарати, дрехи, но пикът го очакваме до 10-15 дни", заяви премиерът Бойко Борисов след среща със Светия Синод по повод мерките, които ще се вземат за Великденските празници.

Министър-председателят допълни, че целият Оперативен щаб, "Гранична полиция" и самият генерал Мутафчийски са подложени на огромен натиск. 

"Няма Великден, на който да не съм ходил досега, но този път няма да отида.  Това е най-светлият християнски празник. Аз много обичам този празник. И от Гьоте можеш да се поучиш, но и от Библията също. Най-отпред пише - "Без Господ нищо не можеш да направиш", подчерта министър-председателят.

Вътрешният министър Младен Маринов пък заяви, че стриктно се следи за спазването на мерките.

"Не е моментът да наказваме, а да се пазим един друг и да спазваме това, което нареди Министерство на здравеопазването. Не е приятно, когато вечер ми докладват колко акта са били съставени", каза Маринов.

Борисов съобщи, че за Гергьовден с вицепремиера Каракачанов са разработени три варианта - А, Б и В - при добра, лоша и много лоша ситуация.

"На 30 април отново ще проведем разговор кой от трите варианта да въведем за празника и провеждането на парада на 6 май", заяви премиерът.

Бойко Борисов коментира и темата с липсата на тестовете за Ковид-19.

"Поръчали сме 1 млн. теста на Европейската комисия. Цяла Европа иска да купи, но физически няма откъде. Като циганета се молим да намерим, не само аз, а премиери и президенти на най-големите държави се молят и търсят тестове. Казвам "циганета" в най-добрия смисъл. Бърз тест, който да е надежден, в момента няма. С натиск може да ме накарате да похарчим 20-30 млн. лв.", категоричен е той.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК