Шефът на АИКБ: Предложихме като алтернатива да копираме германския модел

Според Добрин Иванов мярката 60/40 не е удобна за предприятия, прекратили дейност

08.04.2020 | 21:45 Редактор: Ивет Арабова

Доволни ли са работодателите след прецизирането на мярката 60/40

"Излязохме с позиция след изменението, в която не подкрепихме изцяло предложението за поемане на осигуровките. Това е недостатъчна мярка, въпреки че е в правилната посока", каза за "Денят ON AIR" изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

По думите му тази мярка не е удобна за предприятия, които са преустановили дейност или такива, които нямат спестявания.

"За по-малко от 20 дни имаме около 62 000 безработни. Предложихме като алтернатива да бъде копиран германският модел. При тях Агенция по заетостта поема 60% от нетното възнаграждение, без да има изискване за доплащане до 100% от възнаграждението на предприятията. Така остават заети в предприятията", добави Иванов.

Според него мярката 60/40 предполага несправедливост и в нито една европейска държава заместването на трудов доход не предполага той да е заместен на 100%.

"Когато не се полага труд, не е възможно компенсацията да е в размер на 100% - в Германия, Австрия това не се прави. Някои браншове ще пострадат много повече от други. Отминаването на здравния проблем не е пропорционално обвързан с отминаването на икономическата криза", изтъкна в ефира на Bulgaria ON AIR шефът на АИКБ.

Той допълни, че безлихвените кредити са възможност, която ще осигури ликвидна подкрепа в българските предприятия.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК