КНСБ: Безработните ще стигнат нивата от кризата през 2008 г.

Любомир Костов обясни, че безработицата вече е над 2%

06.04.2020 | 21:40 Редактор: Наталия Тотева

Ще има ли ефект от мярката 60/40 след прецизирането ѝ? Депутатите я промениха в полза на работодателя, а държавата ще плаща и осигуровките на работника.

"Надявам се да има, защото докато правителството и бизнесът си прехвърлят топката кой да плаща повече и кой да плаща по-малко, в "Бюрото по труда" всеки ден все повече и повече хора се регистрират като безработни и чакат своето обезщетение. Коефициентът на безработица беше 8% към петък, днес вече е може би към 8% и половина. Малко над 40 000 души са се регистрирали за последния един месец", посочи икономистът от КНСБ Любомир Костов за "Денят ON AIR".

"Само за справка, България е страната в Европа, която отделя най-малко средства от БВП за борба с икономическите и социалните последици от пандемията", добави той.

Това е добър първоначален пакет, който трябва да се обогати, трябва да се насочи към хората, към обикновените граждани, към работещите, тъй като те са хората, които движат икономиката, отбеляза той относно мярката 60/40.

"Според нашите оценки прогнозите на Министерството на финансите няма да се сбъднат. Те казаха, че с 2% ще порасне безработицата тази година, тя е пораснала с малко над 2% вече към първите дни на четвъртия месец", каза още Костов. 

Според нашите оценки към края на годината безработните в България ще стигнат нивата от кризата 2008 г. Рискуваме да изпаднем и в ситуация, в която безработицата да бъде повече, подчерта гостът.

В момента са благоприятни условията за кредит, допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Ние предлагаме, на първо място, да се вдигне минималното обезщетение за безработица. 9 лв. сумарно за 21 работни дни малко под 200 лв. В страна членка на ЕС, макар и най-ниските доходи, това е безумие. В момент на криза ще усетим негативните последици от това нещо. Поне да достигне нивата на 60% от минималната работна заплата, коментира още Костов.

За тези, които нямат достъп до обезщетение, предложението е за целеви ваучери за храна, които да бъдат в размер на 60% от минималната работна заплата. 

"Да могат да се възползват поне в ситуацията на извънредно положение с някакви минимални равнища на доходи", смята икономистът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК