Мярката 60/40 ще е в полза на работодателя, държавата плаща и осигуровките

1 млн. заразени, ако отпадне извънредното положение у нас 

05.04.2020 | 18:37 Редактор: Юлия Христова

Депутатите промениха мярката 60/40 в полза на работодателя, държавата ще плаща и осигуровките на работника. Две нови жертви на коронавируса и 9 нови случаи на заразени. 

Въпросът трябва ли да бъде удължено извънредното положение се превърна в избор между здравето и хладилника. И докато дилемата дали ще се справим икономически стана водеща, социолози заговориха в числа – за краха не във фирмите, а в човешките съдби. 

Индикатор, че мерките работят ще бъде намаляването на броя на заболелите, т.е. оздравелите и починалите трябва да бъдат повече от новозаразените. 

Мерки, но нови, искат и от бизнеса, за да се избегне задаващият се апокалипсис – служители пред съкращения и фирми пред колапс. 

50% от фирмите ще обявят фалит докрая на следващия месец, категорични са работодателите. Затова от бизнеса искат промяна в Закона за извънредното положение в частта, в която държавата предвижда подпомагане по схемата 60/40, тъй като според тях тя не е от полза на малките и средни предприятия

За този период на възстановяване към нормалния ритъм на работа обаче държавата обмисля други мерки като тегленето на безлихвен заем. А връщане към обичайния начин на живот според експертите трябва да има не по-рано от седмица след тенденция към спад на заболелите с коронавирус спрямо предишния ден.

Вижте повече в репортажа на Християна Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК