Защо бизнесът не иска да се възползва от мярката 60/40?

Все по- дълги опашки се вият пред Бюрата по труда

03.04.2020 | 19:06 Редактор: Александра Иванова

Все повече нови безработни и все по-дълги опашки пред Бюрата по труда, въпреки предложената от правителството мярка 60 на 40. Защо бизнесът предпочита да съкращава хора, вместо да се възползва от държавната помощ?

Петко Цонев е счетоводител на фирма от ресторантьорския бранш, днес подава документи за мярката. Според него, дори и малка, всяка подкрепа е важна в критичен момент. 

"Все пак работодателите оставят хората на работа, внасят осигуровките за всичките тези хора. Считам, че коректните работодатели трябва да бъдат подпомогнати", заяви Цонев.

Мярката 60 на 40 обаче не е подходяща за всички фирми, смята Петко. Според много работодатели мярката 60 на 40 не работи. И затова голяма част от фирмите ще се наложи да съкращават хора. 

Изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов смята, че мярката не е изгодна както за работодателите, така и за служителите.

"Във всеки вариант е по-удачно работникът да е съкратен и да се запише в Бюрото по труда", отсече Иванов.

Според експертите, служители с масов профил и без квалификация със сигурност ще бъдат съкратени. Фирмите няма да се възползват от мярката, за да ги задържат, тъй като впоследствие на тяхно място лесно могат да назначат други. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК