Сиди за спрените депутатски заплати: Надделя популизъм

Депутатът от ВМРО смята, че Радев ще наложи вето върху поправките в Закона за извънредното положение

07.04.2020 | 20:56 Редактор: Ралица Братанова

В рамките на своето извънредно заседание депутатите актуализираха държавния бюджет за 2020 година, отказаха се от заплатите си и промениха някои текстове от Закона за извънредното положение.

Остри спорове предизвика въпросът за заплатите на народните представители, но накрая те единодушно решиха да се откажат от тях.

"Надделя популизмът, защото се оказа, че е по-добре да се стигне това решение, за да успокоим обществото. Гледайки коментарите в интернет, това по никакъв начин не успокои хората", коментира депутатът от ВМРО Александър Сиди в "Денят ON AIR".

По думите му трябва да спре да се смята кой колко е дарил и темата вече е затворена. 

"Това, което приехме като мярка - 60/40, е нещо, което е добро за българския бизнес и е част от решаването на въпроса донякъде. Най-много се надяваме в най-скоро време да започнем да освобождаваме мерките и икономиката да работи започне да работи на по-добри обороти", допълни народният представител от ВМРО.

Бизнесът обаче все още има критики към правителството, а президентът заяви, че тепърва ще разглежда приетите поправки в Закона за извънредното положение.

"Очаквам вето, защото войната на институциите не спира дори във времена на криза, когато трябва да сме обединени. Очаквам епизод пореден от битката между президент, правителство и Народното събрание. Политиците трябва да сме малко по-разумни", заяви още Сиди пред Bulgaria ON AIR.

Депутатите промениха и размера на санкциите за нарушители на заповедите на министъра на здравеопазването. 5000 лв. остава глобата само за неспазването на карантина. 

"Няма значение от размера, важното е наказанието да е неизбежно. Надявам се, че ще се намери правилното решение за събирането на тези глоби", каза още депутатът от ВМРО.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС 

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК