Какви решения взеха депутатите на извънредното си заседание? (Обзор)

Актуализиран бе държавният бюджет, народните представители останаха без заплати, промениха се санкциите за нарушители

07.04.2020 | 19:35 Редактор: Ралица Братанова

Късно снощи парламентът взе няколко важни решения. В рамките на своето извънредно заседание депутатите актуализираха държавния бюджет за 2020. 

По мярката 60/40 държавата ще поеме и осигурителните вноски, които се дължат от страна на работодателите.

Колкото до глобите за граждани - санкцията ще остане в размер на 5000 лв. само за неспазване на карантината. При нарушаване на заповедите на здравния министър, в това число и ограниченията за излизане, глобата ще е от 300 до 1000 лева, а при второ нарушение от 1000 до 2000 лв.

Пълно или частично ще могат да се освобождават от наем ползватели и наематели на държавни и общински имоти до края на извънредното положение.

Най-голям дебат предизвика въпроса за заплатите на депутатите. 

Те решиха да се откажат от своите заплати в рамките на извънредното положение. Парите щели да бъде дарени на Министерство на здравеопазването за борба с коронавируса. 

Парадоксално – един от основните борещи се с пандемията също остана без заплата. Главният инспектор д-р Ангел Кунчев е част от политическия кабинет на здравния министър. Според гласуваните промени и той няма да получи заплата. 

В хода на среднощните разисквания депутатите апелираха и президентът да дари своите възнаграждения.

Не закъсня и отговорът на държавният глава – пред медиите той обяви, че преди половин месец е дарил цялата си заплата за възрастните хора в община Видин, а дарението имало смисъл, когато се правило далеч от камерите – другото било суета и популизъм. 

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК