Мед. сестра: Ще познаете борещите се на първа линия по торбичките от умора

Христина Атанасова се е записала за доброволец, за да помага в борбата срещу Ковид-19

28.03.2020 | 13:16 Редактор: Ивет Арабова

Христина Атанасова е едно от лицата на протеста в Бургас. Беше на улицата, за да настоява за достойно заплащане и условия на труд на медицинските сестри. Сега тя е в болницата в Поморие, където тече трескава подготовка, за да се обособи отделение за заразени от коронавирус. 

"Протестите ги спряхме, защото не може да се струпват хора на едно място. Иначе не сме приключили с исканията си, продължаваме да ги отстояваме, но няма как, дългът преди всичко, ние трябва да сме тук", обясни старшата сестра в МБАЛ-Поморие Христина Атанасова.

Тя се е записала за доброволец, за да помага в борбата с коронавируса. За близо 30 години в професията е била сестра и в Спешна помощ, и в онкологията. Познава човешката болка и казва, че нищо не може да я уплаши. 

"След като си приключа административната работа ходя да помагам, където се налага, колкото мога, с удоволствие винаги. От понеделник сутринта, като дойда, в петък на обяд си тръгвам", споделя Христина.

Оставя вкъщи съпруг, дете и родители. Знае, че ако се наложи да остане под карантина няма да може да ги вижда дълго време.  

"Разбират ме, подкрепят ме, не им е лесно и на тях, притесняват се за мен, аз се притеснявам за тях, когато съм далече, няма как - това е призвание", разказва тя. 

Христина нарича сестрите, които сега са на първа линия в борбата с коронавируса - ангели. Написала е послание в социалните мрежи, което има десетки споделяния.

"Ще ги разпознаете по мекия поглед и торбичките от умора под него Те знаят повече за вас, отколкото си представяте. Истинските принцеси искат уважение, респект и тишина. В нея най-добре се чува сърдечния ритъм", прочете посланието си Христина.

Вижте повече в репортажа на Стилияна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
1 rate up comment rate down comment 0
Кр. Кр.
преди 3 години
Браво, гордеем се с теб. Пази се! Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 0
Христина
преди 3 години
Като главна сестра на болницата съм получила 720 лв.заплата. Като доброволец-НИЩО и нищо няма да получа.Колегите,които вече работят и са им обещани тия 1000лв-дотук нищо.Но съм абсолютно съгласна-всеки трябва да получава адекватно възнаграждение за положения от него труд.И заставам с името си зад това.С името си!Някой друг да се е записал? Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Познавам Христина лично и смело мога да твърдя, че не е човек, за когото парите са изключително важни. Тя е Човек с главно Ч, за който дълга наистина е преди всичко. Да не говорим, че доброволното поемане на риск е избор и определено не може да му се сложи цена. Никоя цена не е достатъчно висока за човешкия живот. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Анна Узунова
преди 3 години
Христина ,ти си нашият герой .Познавам те от много времи и знам ,че даваш най доброто от себе си .Успех ! Бъди здрава и винаги всеотдайна.Пази се. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
И защо не си признаеш, че го правиш за пари (по 1000 лв./мес.). Няма нищо срамно да се получава възнагражденние срещу труда ти. Сигнализирай за неуместен коментар