Търновец предоставя историческата си къща на лекари под карантина

Великотърновецът Дончо Бораджиев прави това безвъзмездно

20.03.2020 | 19:24 Редактор: Искра Ангелова

Благороден жест по време на криза. Великотърновец е готов да предостави къщата си за настаняване на лекари, ако се наложи да бъдат поставени под карантина - напълно безвъзмездно.

Дончо Бораджиев разказва, че идеята да предостави къщата си за гости във Велико Търново се зародила спонтанно.

"Въпрос на човещина. Зададохме си въпроса с какво ние можем да бъдем полезни, освен да си стоим вкъщи. Решението е кратко и ясно – при нужда на медицински лица, които имат нужда да бъдат поставени под карантина или те самите да се прибират, да има къде да отседнат. Решихме да предоставим къщата, защото при спазване на всички указания тя е затворена", каза собственикът на хотел Дончо Бораджиев.

Къщата има и богата история. Тя е била дом на най-верния съратник на Васил Левски - Христо Иванов Големия, където той посрещал много от българските революционери.

"Била е на Христо Иванов – Големия, който след Левски се нарежда по важност и значимост за революционното дело. Но за съжаление умира в забвение. Въпреки че е отдал целия си живот и по цялото му тяло е имало доста белези от битки за наша свобода... Такава беше причината да възстановим къщата по този начин", разказа още Дончо Бораджиев.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК