Бързите тестове ще определят отпадането на мерките

Около 24 000 души са под карантина у нас

27.03.2020 | 13:08 Редактор: Юлия Христова

Стратегията на щаба касае три основни начина за проследяване на заболелите. Според СЗО единственият достоверен начин за установяване на заболял е с PCR тест, който изисква време и обучен екип. За България са отделени около 600 000 теста.

Разработват се и бързи тестове, подобни на тези за бременност, които ще може да се популяризират и ще може да се правят по 5-10 хил на месец. Месечно те ще струват около 10 млн лева. Това заяви шефът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на брифинг днес.

Първият вид е важен, защото е достоверен резултат, вторият също е важен, защото открива новозаболели и става много по-бързо, тези тестове се предвижда да се правят в рискови групи за откриване на новозаболели, допълни той.

По думите му третите тестове са важни, за да се отрият хората с придобит имунитет, които могат спокойно да работят. Това ще е основата, за да се освобождават мерките една по една. Това ще струва на държавата около 20 млн лева месечно. Във втория етап тестовете ще са по-масови и не толкова скъпи. 

Масовото тестване се очаква да започне през април, както и да продължи през май. 

Според доктор Александър Симидчиев скринингът на населението ще покаже нова картина и повече заразени хора. Това, че ще се намерят повече положителни тестове, не означава, че хората ще залеят здравната система – просто ще обърнат внимание на тези хора, които трябва да бъдат малко по-прецизно проследявани. 

По силата на междудържавно споразумение ще бъдат закупени 1 млн. маски и 50 респиратора. Ще се преговаря за още 500 000 маски. 

Над 200 са досъдебните производства до момента за нарушение на мерките, съобщи вътрешният министър Младен Маринов. Карантинираните в момента са около 24 хил., основно в София и по-големите областни градове. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Ася
преди 4 години
Защо вие журналистите не проявявате адекватния интерес към тестовете на специалистите / Кирил Петков и Асен Василев/ от Хардвардския институт към СУ?Ако не сте гледали, намерете начин да видите интервюто тази сутрин по BTV. Та тезихора предлагат бързо решение за "Работеща икономика". Те предлагат незабавен надежден PCR тест на цялата нация и отделяне на заразените под карантина, а всички останали да се впрегнат в икономиката. На обедния брифинг само един от вас почти срамежливо попита за то ... Сигнализирай за неуместен коментар