Надеждни ли са бързите тестове за Ковид-19? Медицинският съвет казва "да"

Според Националния кризисен щаб на тях не може да се разчита

24.03.2020 | 19:13 Редактор: Наталия Тотева

Медицинският съвет към Министерския съвет обяви, че трябва да се мине към масово тестване на населението срещу коронавирус. 

Но според Националния оперативен щаб можем да разчитаме само на PCR-тестовете за доказване на положителните за Ковид-19 случаи.

"Тестът е бърз, но тестът показва, че ти вече си развил заболяването и си развил имунен отговор", посочи директорът на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев.

Медицинският съвет обаче не подкрепя тази теза и настоява за масово тестване на населението, каквато е практиката в много други страни.

"В Германия се правят на ден по 20 000 теста, които няма как да бъдат тези бавни, референти тестове, които ние в момента използваме", отбеляза специалистът по инфекциозни болести и член на новосъздадения Министерски съвет доц. Атанас Мангъров.

Според доц. Мангъров сегашната стратегия за изследване само на хора с проявена симптоматика на Ковид-19 не позволява да се изясни разпространението на епидемията в България.

"Тъй като са сравнително нови и несигурни не стават за надзора на заболяването. Не можем по бързи тестове да кажем колко болни имаме в държавата", смята директорът на НЦЗПБ.

От Националния щаб посочиха, че се правят постъпки за купуването на друг вид бързи тестове - с взимане на секрет. За тях обаче ще бъде необходимо и допълнително оборудване. 

Вижте още в репортажа на Милена Енчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК