Новосъздаденият Медицински съвет обяви как ще се бори срещу Ковид-19

Здравната ни система няма необходимия ресурс, заяви проф. Коста Костов

24.03.2020 | 12:55 Редактор: Искра Ангелова

Новосъздадения Медицински съвет към Министерския съвет ще събира информация как българските специалисти да лекуват пациентите на база на световната практика. Това стана ясно от първото изявление на експертите от Медицинския съвет, създаден преди няколко дни.

В него участват само лекари, които ще разясняват симптомите и лечението на болестта. Експертният съвет няма да замени Националния оперативен щаб, а ще работи съвместно с него. Начело на Медицинския съвет е проф. Коста Костов - пулмолог, експерт, учен, преподавател и общественик. 

"Нямаме никакво намерение да крием истината, а тя е една - държавата прави всичко необходимо до този момент, за да се справи с епидемията, но здравната ни система няма необходимия ресурс. Другите държави усетиха удара и мащаба на заразата, но повечето не бяха подготвени. Този удар заплашва и нас, ако не се придържаме към мерките и не се вслушваме в гласа на разума", каза координаторът на новия щаб проф. Коста Костов.

"Отборът, който виждате пред вас, е съставен от известни специалисти в своята област, познати на пациенти, медии и обществото. Съветът има тежката задача в този решаващ за обществото момент да се изправи срещу опасността, която е надвиснала над него и да търси най-добрите професионални решения. Влизаме с имената си и искаме да ги опазим чисти на изхода", каза още проф. Костов.

И подчерта, че тяхната функция е изготвяне на алгоритми и препоръки за лечение на Ковид-19.

"Ще бъдем в помощ на колегите от цялата страна за диагнозата и лечение. Надяваме се, че нашата информация ще бъде в помощ на правителството за справяне с епидемията", допълни проф. Костов.

Зам.-председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Валентин Павлов благодари на премиера за създадена експертна комисия.

"Не омаловажавам лекарите, те са в пожара на тази зараза. Но смятам, че вирусът е това, което е в гърлото, носа и устата както на вирусоносителите, така и на несимптоматичния. Тази ситуация ни вкарва в друг режим, ние сме на ръба на изчерпване на тези предпазни средства", каза д-р Валентин Павлов.

Ще се дават по две пресконференции седмично - най-вероятно във вторник и петък. Ще се създаде и Facebook портал, където ще има информация за всичко, създадено от Съвета.

"Има достатъчно инфекциозни легла и клиники. В момента са налични 900 легла на национално ниво, а за 2 дни могат да станат 2000. Нека българите бъдат спокойни", каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Проф. Георги Момеков каза, че няма утвърдена ефективна терапия за лечение и профилактика на Ковид-19. 

"В България са направени стъпки на най-високо ниво да се осигури някакъв резерв от хлорохин и хидроксихлорохин, така че с течение на времето, ако е необходимо, да се включват пациентите на терапия с тези медикаменти. На този етап трябва да се мисли много внимателно за тези лекарства, защото те имат много странични ефекти", каза още той.

Ето и членовете на Медицинския съвет:

Проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог от МБАЛ "Токуда", проф. Галина Кирова, началник на клиника по образна диагностика от МБАЛ "Токуда", проф. Савелина Поповска, патолог, адвокат д-р Мария Петрова, експерт по медицинско право, д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър, доц. Атанас Мангъров, инфекционист и педиатър, началник на Клиника по детски и инфекциозни болести - Инфекциозна болница - София, доц. Васил Велчев, кардиолог, доц. Любомир Киров, общопрактикуващ лекар, проф. Георги Момеков, фармаколог, д-р Валентин Павлов, зам.-председател на Българския зъболекарски съюз, проф. Николай Младенов, специалист по анестезиология и интензивни грижи, доц. Росен Калпачки, невролог, доц. д-р Александър Симидчиев, пулмолог, Константин Вълков, програмен директор на "Дарик радио".

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК