България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Мангъров: Ловим коронавируса с много едро сито

Болниците се стремят да бъдат пълни, защото това определя техните доходи, каза той

06.03.2020 | 08:45 Редактор: Тодор Петров

Ловим коронавируса с много едро сито. Това заяви пред Bulgaria ON AIR началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров.

"Излиза, че навсякъде около нас има, само у нас няма. Защо няма? Защото ние ловим коронавируса с много едро сито, в което той няма как да се задържи. Правим по 30-40 проби на денонощие, които са възможно най-скъпите, което не е нужно. Трябва да се правят масово изследвания, за да се хване това заболяване. Това е респираторна вирусна инфекция, при която в 80% от случаите човек няма да разбере, че е болен. Има около 4-5% възрастни хора с придружаващи заболявания, които ще бъдат тежко болни", разясни той. 

Доц. д-р Мангъров допусна, че коронавирусът може да ни "забавлява" в следващата част от живота ни.

"Хората трябва да са наясно, че възрастните са най-застрашени. Трябва да не контактуват с много хора и да спазват лична хигиена. Не е нужно всеки заразен да бъде изолиран в болнично заведение. Най-добре е тези хора да си останат вкъщи", каза още той в студиото на "България сутрин".

ГРИПНАТА ЕПИДЕМИЯ

Грипна епидемия и грипна ваканция в цялата страна от до 11 март. Затворени са всички училища, болниците няма да се провеждат профилактични прегледи, свиждания, планови операции, детски и женски консултации.

"Болниците се стремят непрекъснато да бъдат пълни. Понеже в момента има епидемия, това е златно време за пълнене на болници, защото това определя техните доходи", сподели мнението си доц. д-р Мангъров.

И подчерта, че ако хора, които може да бъдат лекувани вкъщи, ги вкарваме в болници, то никога няма да ни стигнат лекарите и медицинските сестри.

"В момента всеки, който вдигне 40 градуса, кашля и се чувства неразположен, едва ли не това са индикации да бъде вкаран в болница. Докато това са симптомите на един грип и това заболяване спокойно може да бъде лекувано вкъщи", посочи гостът на Златимир Йочев.

Доц. д-р Мангъров отбеляза, че в момента едновременно се въртят 3 грипни щама - два от тип А и един - тип Б. Всяка година се мъчим да предотвратим това, но без особен успех. В година като тази ни люшка много яко, каза медикът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нели
преди 3 години
Не разбирам защо трябва да приемаме заразените от чужбина българи. Трябва да останат там където са, докато се излекуват. Идват тук, заразяват останалите и пак отиват в чужбина, за да печелят. Защо? Защо? Защо? Не трябва да се връщат. Да си останат там. Не съм човек, който мрази, но това диктува разумът. Сигнализирай за неуместен коментар