Резултатите за коронавирус са отрицателни, ВМА обаче е препълнена

Изследванията на 83 пациента са приключили

06.03.2020 | 09:00 Редактор: Наталия Тотева

В България все още нямаме доказан случай на коронавирус. Късно вчера, на 5 март, са приключили изследванията на 83-ма пациенти с грипоподобна симптоматика и свързани с пътувания в рискови дестинации, обяви директорът на ВМА и Националния кризисен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски пред Bulgaria ON AIR.

"Всички са отрицателни. За денонощието във ВМА са приети 6 човека, които днес ще бъдат тествани в рамките на работния ден и ще бъдат уведомени", допълни той.

Капацитетът на ВМА е надхвърлен и няма да се приемат повече болни. 

"Трябва да ги насочваме към други болнични заведения, които са ангажирани с тази дейност в София", посочи още ген.-майор проф. д-р Мутафчийски.

Имаме шест случая на коронавирус в Румъния, два в Босна и Херцеговина. Наблюдаваме ситуацията как се развива в Германия и Франция, там вече са около 500 случая. В Италия има над 3000 заразени.

Всички спортисти, пристигащи от рискови дестинации, ще бъдат под карантина преди да се включат в събитията. 

"Дадохме препоръки към министъра на спорта за евентуалните провеждани събития на територията на Република България. Следвали сме примера на всички държави, които са засегнати от коронавирус, при нас пък има грипна епидемия", коментира още ген-майор Мутафчийски. 

"Изключително приятно сме изненадани от колаборацията с Българския футболен съюз. Те ще отменят всички състезания в непрофесионалната футболна лига, само за илюстрация те са над 400 такива състезания. Ще останат събитията, които са в Първа и Втора лига", добави той.

"Продължава процесът на повторно тестване на пациенти, които са показвали отрицателни резултати. Имат развитие в клиничната картина в положителна насока - вече са без температури, без никакви оплаквания. При повторен отрицателен резултат ще бъдат освободени от болницата", обясни Мутафчийски. 

Тези пациенти засега са 5. Пациентът от вчера не бил е освободен, тъй като изследванията му са били готови късно, а изписването през нощта не е препоръчително. Свижданията в болниците за момента са преустановени.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК