Мутафчийски успокои: Няма заразен с коронавирус в България

Ще се разкрият две нови лаборатории за диагностика на вируса

02.03.2020 | 08:24 Редактор: Ивет Арабова

"Към този момент няма заразен с коронавирус у нас. Италия е на първо място в света по новорегистрирани случаи, Китай е на четвърто място. Все още няма регистрирани случаи в Сърбия, в Македония е един. Смъртността в Европа е ниска - 36 човека, като преобладаващо е в Италия", заяви на брифинг началникът на ВМА и Националния кризисен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски

Той обясни, че новоизлекуваните са 45 000 души.

"Във ВМА за последното денонощие са постъпили двама, през нощта няма новопостъпили. Чакаме проби от Плевен и от Дупница", каза още Мутафчийски.

"Министерството на здравеопазването разпореди създаване на две лаборатории за диагностика на коронавируси - в Университетската болница в Стара Загора и в болница "Св. Марина" във Варна. Всички нови случаи на коронавирус трябва да бъдат потвърдени в референтните лаборатории в Европа", изтъкна директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

"За нашата лаборатория досега имаме изследвани 156 случаи. Те всички подлежат на повторни изследвания. Ако са отрицателни, ще бъдат освободени от карантината", добави Мутафчийски.

Той разясни, че сме задължени минимум първите 10 проби да бъдат потвърдени от европейските референтни лаборатории.

"Доста хора, които бяха в Италия се върнаха. Надявам се, че с успокояването нещата ще се регулират. В момента най-важно е как ще реагират областните болници в страната", коментира Кантарджиев.

Мутафчийски каза още, че двамата пациенти, контактували с нулевия пациент в Италия, бяха постъпили във ВМА и са в добро общо състояние с отрицателни тестове.

"Всички мерки, които държавата взима, са превантивни - като се започне от контрола на границата. Имаме 5 пациенти, изпратени само от "Калотина", от летище София също имаме двама пациенти, смятаме, че тези мерки са ефективни. Всеки ден, в който не можем да докажем коронавирус у нас, е глътка въздух", смята Мутафчийски.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК