Само един случай на заразен в София, обособяват интензивни легла във всички болници

Общият брой на болните от коронавирус у нас е 202-ма

24.03.2020 | 08:12 Редактор: Тодор Петров

 

Регистриран е само един нов случай на заразен с Ковид-19 в София. Така общият брой на заразените у нас става 202-ма. Това обяви на редовния си сутрешен брифинг ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Не е клиничен случай. Това не показва тенденция, общият тренд се покачва, увери той. 

Началникът на Оперативния щаб обяви, че се предвижда обособяване на интензивни легла за коронавирус инфектирани във всички болници. Министърът на здравеопазването ще издаде заповед. В София, в Пловдив и в Бургас ще се разшири броят на лабораториите.

7 души от заразените с коронавирус вече са здрави, но все още не са изписани. Към момента в инфекциозните отделения на София има капацитет за два дни. Към момента зала "Арена Армеец" е превърната в полева болница, която обаче е за по-леки случаи, обясни ген. Мутафчийски.

Той отбеляза още, че са постъпили дарения за стотици хиляди левове. ВМА получава даренията в натура. Няма новозакупени тестове - около 500 са закупени със средства на държавата, останалите около 6200 са от дарители, обяви ген. Мутафчийски.

"Моментално се уведомяват заразените и РЗИ-тата, контактните лица се ограничават в движението си", каза още той

Проф. д-р Тодор Кантарджиев обяви, че бързите тестове се правят лесно, но те са две групи. Едната група доказва наличие на вируса в засегантите тъкани на задния назофаринкс. Втората група е за доказване на антитела. 

"Ако се заразиш днес и след четвърдия ден започнеш да отделяш вируса, след петия ден може симптомите да се задълбочават и на седмия-десетия ден може да получиш антитела. Тестът показва, че вече си развил заболяването и си развил имунен отговор", обясни той.

По думите на проф. д-р Кантарджиев болниците трябва да ползват такива тестове, ако могат да си ги осигурят, но те не стават за надзор на заболяването, според данните на Световната здравна организация.

Междувременно стана ясно, че ваканцията на учениците е удължена до 13 април, като тяхното обучение ще се осъществява електронно.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК