Пациенти с коронавирус в Дупница и Пазарджик, 201 са общо в страната

Ще се предложи всяка болница да представи обособени отделения

23.03.2020 | 17:10 Редактор: Ивет Арабова

"201 са вече регистрираните с коронавирус в България. Новите случаи са: един пациент в Дупница и двама в  Пазарджик, които са семейство, един в Добрич, който е контактен, както и 7 лица в София. Две по-големи дарения има днес - "Александровска" получи дарение 200 000 лева от БЕХ", каза на брифинг началникът на Националния кризисен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той обяви, че Щабът ще предложи на здравния министър Кирил Ананиев да издаде заповед всяка една болница в срок от 3 дни да представи обособени отделения, които да работят с пациенти с коронавирус.

"Няма връзка с инфекцията", отговори Мутафчийски на репортерски въпрос за ситуацията със снеговалежа в страната.

"Никой не е забранявал да работят тоалетните в бензиностанциите", заяви още началникът на Оперативния щаб. 

"Гръцкият вариант е съвсем допустим и за България, особено ако имаме рязък скок на случаите. Тук такъв вариант сме направили за отделните населени места", добави Мутафчийски.

Той уведоми, че Пета градска болница вече е отворена

"Няма определени индикации като температура, за да отидеш да се изследваш. Има вариант, когато човек се чувства с такава симптоматика, той се обажда на личния си лекар и получава насоки с какво да се лекува. Ако получи задух, силна болка в гърдите - тогава вече трябва да се обърне за болнично лечение", отбеляза Венцислав Мутафчийски

В по-добро състояние са пациентите, които са били в заплашваща дихателна ситуация.

"Можем да очакваме съдействие от китайски лекари. Вече се водят разговори с китайското посолство. Вчера бяха изпратени преведени протоколи на СЗО до всички областни управители с молба да бъдат разпространени бързо. Утре ще бъдат изпратени актуалното ръководство на китайските медици. Също така, преди 2 седмици беше направена среща на инфекционистите в България, които дадоха своите препоръки - те също са разпространени до всички колеги в страната. Хлорикин с азитромицин - това е актуалният протокол в България", обясни ген. Мутафчийски.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК