Манолов: Пренебрежимо малко са мед. сестрите, взимащи по 25 ст. нощен труд

Според него "Зелената сделка" е необмислена

10.03.2020 | 21:43 Редактор: Ивет Арабова

Синдикатите и правителството се договориха заплащането на нощния труд да се увеличи близо четири пъти, като стане 0.15% от минималната работна заплата. Ще важи ли за всички професии? 

"Нещата можеха и далеч по-бързо да се свършат. Става въпрос за 0,15 процента, но не по-малко от 1 лев. Сега беше 25 стотинки на всеки час. Въвеждаме обективен измерител и едно число не по-малко от лев. Това е минималното ниво", каза в студиото на "Денят ON AIR" председателят на КТ "Подкрепа“ Димитър Манолов.

По думите му в някои от фирмите на софийския градски транспорт се плаща около 3 лева на час нощен труд.

"Има места, където се плащат тези 25 стотинки. Медицинските сестри, които взимат 25 стотинки нощен труд, са пренебрежимо малко. Най-лошата възможност е промяната да е от следващата година, а най-добрата е да е от момента на приемането, най-малко възможен вариантът е да е от началото на тази година със задна дата", добави Манолов.

Той напомни, че тази стойност на нощния труд не е променяна от 2013 година.

"Най-страшен беше въпросът в текстилната индустрия, където е масов случай да се плаща по 25 стотинки на час нощен труд. На повечето места няма да се налага обаче да се правят такива драматични промени", отбеляза председателят на КТ "Подкрепа".

Той обясни, че в системата на МВР преди години не се е плащало за нощния труд и за тях този преход между 25 стотинки и 1 лев не е бил лесен. 

оворихме за медицинските сестри в образованието и детските градини, защото тези учреждения са на издръжка на общински бюджети. Тези мед. сестри имат същата квалификация като останалите мед. сестри, хубаво би било и заплащанията им да се доближават", изтъкна Димитър Манолов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той коментира и темата за обсъжданата в момента "Зелена сделка". В края на 2019 г. председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви "Зелената сделка" за приоритет в мандата на тази ЕК.

"Нещата, които чуваме досега за "Зелената сделка" са плашещи. Искаме тя да има същата съдба като Лисабонската стратегия, тя не е обмислена, не е научно обезпечена", категоричен бе Манолов.

Манолов изказа и мнение по въпроса със затворените театри и киносалони като мярка за спирането на разпространението на коронавируса.

"За да се случат не чак толкова лоши неща, трябва да има ресурс. Така както в един завод, когато няма материали хората са в престой платен, така трябва да има такъв престой и за актьорите", смята Манолов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК