КНСБ: Има червени линии, които България не може да прекрачи по "Зелената сделка"

Създава се "Зелен съвет"

21.02.2020 | 21:56 Редактор: Кристина Крумова

"След два месеца консултации, които направихме, чухме и премиера, който заяви, че той е съгласен да се създаде т.нар. "Зелен съвет", в който всички –  партии, бизнес, синдикати, академична мисъл, експерти в сектора, да определим основните червени линии, които България не може да прекрачи", каза Пламен Димитров, президент на КНСБ в предаването "Брюксел1".

"Аз имам две такива", конкретизира синдикалистът. „За мен първата линия е, че ние не би трябвало да подкрепяме увеличение на целта, която ЕС си поставя, като междинна стъпка за 2030 г. Крайната цел е ясна. 2050 г. – нулеви емисии. Дали е постижима или не – ще видим. Но междинната стъпка е непостижима. Ако се искат 55 % нулеви емисии, това значи наистина 2025 г. ние да сме затворили всички въглища. А и газа не е сигурно, че ще бъде алтернатива“.

Според Пламен Димитров, да заменим въглища с газ  в сегашните ТЕЦ-ове е нерентабилно, защото "трябва да се прави газ на гола поляна". 2 милиарда евро са инвестициите, които са нужни за 2 хил. МгВ газ, т.е. газови централи, които ще работят още 2-3 години и затова някой ще даде 2 милиарда евро! Бизнесмоделът не се получава. Затова казвам, че за България трябва да има дерогации“, категоричен е Пламен Димитров.

Цялото интервю по темата гледайте в предаването "Брюксел 1", събота, 17:30 часа, по Bulgaria ON AIR!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК